znanstveni skup u povodu 100. obljetnice božidara kunca

U povodu proslave 100. obljetnice rođenja hrvatskog skladatelja Božidara Kunca (1903.1964.) Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZUa, Hrvatski glazbeni zavod i Hrvatsko muzikološko društvo priredili su trodnevan skup koji je danas počeo u Zagrebu.

Skup je popodne otvoren u Akademijinoj palači, a okupio je dvadesetak istaknutih hrvatskih i nekoliko inozemnih muzikologa koji će u svojim izlaganjima prikazati život i stvaralaštvo Božidara Kunca.

Nakana skupa je, po riječima organizatora, istražiti, proučiti i hrvatskoj kulturnoj i glazbenoj javnosti predstaviti Kuncovo glazbeno djelo iz njegove pomalo zaboravljene ostavštine.

Nakon pozdravnih riječi akademika Jerka Bezića, tajnika Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju, u uvodnoj riječi o Kuncu je govorila akademkinja Koraljka Kos, vrsna poznavateljica toga vodećeg hrvatskog skladatelja 20. stoljeća.

Božidar Kunc, hrvatski skladatelj i pijanist, rođen je 1903. Već u djetinjstvu uči svirati glasovir, a od 18. godine to radi sustavno i neprekinuto. Njegov studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bio je usredotočen na dva područja - pijanizam i skladateljstvo. Diplomski ispit iz glasovira položio je 1925. kod Svetislava Stančića, a diplomu iz skladateljstva stekao je dvije godine poslije, 1927., u klasi Blagoja Berse.

Tih godina počinje i njegova koncertantna i skladateljska djelatnost, naglasila je u izlaganju Koraljka Kos. Spomenula je i neka od njegovih djela, tj. skladba iz toga razdoblja, poput Kantate na Nilu za sopran i orkestar koju je 1927. izvela Zagrebačka filharmonija.

Neodvojiva je Kuncova suradnja sa sestrom Zinkom, glasovitom hrvatskom pjevačicom koja je ostvarila blistavu karijeru u Metropolitanu. Kunc je kao pedagog djelovao na Muzičkoj akademiji, a 30-ih godina prošlog stoljeća postiže međunarodne uspjehe, a jedan od njih postigao je skladbom Idila za orkestar. Najpoznatija i najopsežnija su Kuncova glasovirska djela, pisao je i minijature za violinu i glasovir, baletne prizore i solo pjesme i orkestralna djela, podsjetila je Koraljka Kos.

Prekretnica u Kuncovu životu bio je odlazak u Ameriku 1951. Kunc je nastavio stvarati na onom što je stekao školujući se u Zagrebu, među izvrsnim hrvatskim glazbenicima. Umro je u Detroitu 1964.

(Hina) ta mć

Pročitajte više