Znanstvenici izrađuju mapu gena koji sudjeluju u nastanku raka

BRITANSKI stručnjaci za genetiku povezali su se s privatnom njemačkom biotehnološkom tvrtkom kako bi izradili mapu kemijskoga sustava koji regulira aktivnost gena unutar stanica, glavnog faktora u nastanku mnogih vrsta raka.

Institut Wellcome Trust Sanger koji je dekodirao trećinu DNK u ljudskome genomu i Epigenomics AG, u zajedničkom će projektu koji će trajati pet godina, identificirati i razvrstati dijelove toga kontrolnog sustava.

Istraživanje će se usredotočiti na proces poznat pod nazivom metilacija DNK. Riječ je o kemijskim promjenama DNK koje kontroliraju aktivnost pojedinoga gena unutar stanice.

Znanstvenici vjeruju da te promjene imaju ključnu ulogu u nastanku raka jer uključuju gene koji potiču nekontroliran rast stanica ili isključuju druge gene koji bi inače spriječili nastanak tumora.

"Mapa svih mjesta metilacije DNK omogućit će bolje razumijevanje bioloških temelja bolesti i dijagnozu u ranijoj fazi", rekao je Kurt Berlin, voditelj znanstvenog odjela tvrtke Epigenomics.

Epigenomics će projektu pridonijeti svojim iskustvom u analizi metilacije, dok će institut Sanger dati tehnologiju za izradu sekvenci DNK.

Pročitajte više