Znanstvenici na tragu "pacemakera" za mozak

DOK NEKI znanstvenici pokušavaju shvatiti mehaniku sklonosti epileptičnim napadajima, drugi pokušavaju pronaći način za njihovo predviđanje i sprečavanje, objavio je New York Times.

Uz pomoć sve manjih i bržih kompjutora, znanstvenici tvrde da će uskoro moći predvidjeti epileptični napadaj i razviti malene implantate koji će ih prekidati električnim impulsima ili u mozak uštrcavati malene doze lijeka.

Sve donedavno, znanstvenici su smatrali da napadaji dolaze iznenada, bez upozorenja. Nova istraživanja pokazala su da počinju malom iskricom aktivnosti, a da im za punu snagu trebaju sati.

´Napadaji se razvijaju s vremenom´, rekao je liječnik Brian Litt, profesor neurologije na sveučilištu Pennsylvania. ´Oni ne pogađaju iznenada poput munje´, rekao je.

Kad su znanstvenici shvatili da se napadaji sporo razvijaju, odlučili su proučiti zapise moždanih valova, elektroencefalografe (EEG), kako bi pokušali uočiti njihove moguće predznake.

Poslužili su im EEG-i pacijenata s epilepsijom kojima se oštećeno moždano tkivo planiralo ukloniti operativnim putem.

Standardnim metodama proučavanja EEG-a nisu uočeni nikakvi predznaci napadaja. Obrasci napadaja postali su im jasniji korištenjem metoda utemeljenih na teoriji kaosa.

Znanstvenici sa sveučilišta Arizone u prosincu su objavili da mogu predvidjeti više od 80 posto napadaja korištenjem kompjutorskog programa za analizu moždanih valova utemeljenih na teoriji kaosa.

Najave epileptičnog napadaja u prosjeku su se pojavljivale više od jednoga sata prije njegova početka, rekao je liječnik Leon D. Iasemidis. Kazao je ipak da proces nije savršen i da je kompjutor povremeno davao lažne uzbune.

Znanstvenici se nadaju kako bi istraživanja u tom smjeru mogla dovesti do otkrića ´lijeka´ za napadaje. Prema riječima Iasemidisa, predviđa se uređaj koji bi automatski otpuštao vrlo malu dozu lijeka protiv epilepsije ili električni signal koji bi blokirao napadaj.

Taj ´pacemaker za mozak´, tvrde znanstvenici, moguć je za nekoliko godina.

Pročitajte više