Znanstvenici o novim načinima liječenja raka

NOVI pristup liječenju raka kojim se izgladnjuju stanice tumora, sve je bolji, tvrde znanstvenici koji pokušavaju pronaći lijek za tu tešku bolest.

Znanstvenici su na sastanku u Washingtonu raspravljali o desetak različitih verzija takozvanih inhibitora angiogeneze.

Dvije verzije takvih lijekova pokazale su se posebno dobrima za pacijente, dok ih većina djeluje u laboratorijskim uvjetima i na miševima, ali njihova djelotvornost još nije dokazana kod ljudi.

Jedan je lijek avastin tvrtke Genentech Inc. koji je najtežim slučajevima oboljelih od tumora debelog crijeva produžio život za pet mjeseci. Drugi je Pfizerov lijek SU11248 koji je još u eksperimentalnoj fazi.

Dr. Judah Folkman s Medicinskog fakulteta na Harvardu te iz Dječje bolnice u Bostonu, rekao je kako se čini da će ta dva lijeka "postaviti nove standarde u liječenju".

"Oni su promijenili stajalište mlađih i starijih znanstvenika te farmaceutskih tvrtki", dodao je dr. Herbert Hurwitz sa Sveučilšta u Sjevernoj Karolini.

Smrt u roku od dvije godine bila je uobičajena za oboljele od gastrointestinalnog tumora sve dok se nije pojavio lijek gleevec Novartisa AG, koji se u Europi prodaje pod imenom glivec. Iako se pojavio kao čudo, u dvije godine oko 75 posto pacijenata počelo je razvijati otpornost na taj lijek.

U pokusima s lijekom SU11248 na 45 pacijenata, nakon neliko tjedana tumori su kod njih 72 posto bili neaktivni, a u laboratoriju su prestali rasti. Najveća nuspojava bila je velika iscrpljenost. Lijek se uzima jednom dnevno u tableti.

Avastin se daje injekcijom, a cilja određene dijelove tumora, uključivši i njegovu sposobnost da sam sebe hrani krvnim žilama.

Prošle su godine studije pokazale vrlo pozitivne rezultate za avastin, u slučajevima kada se on dodaje standardnoj kemoterapiji, a misli se i da ponekad taj lijek može biti zamjena za neke štetnije lijekove.

Trenutačno se ispituju i malo izmijenjene verzije avastina za neke druge bolesti.

Pročitajte više