Znanstvenici otkrili podrijetlo madagaskarskih sisavaca

ANALIZA gena madagaskarskih mesoždera pokazala je da potječu od jedinstvene vrste koja je prije nekoliko milijuna godina stigla preko mora na otok, izvijestio je stručni časopis Nature.

Životinjski i biljni svijet Madagaskara, četvrtog otoka po veličini u svijetu, biolozima je dragocjen zbog brojnih endemskih vrsta.

Kako i kada su sisavci s istočne obale Afrike naselili otok, dugo je bilo zagonetka, jer su fosilni nalazi rijetki i nedovoljni. Zato su John Flynn i njegovi suradnici iz Field Museuma u Chicagu analizirali nasljeđe 20 različitih sisavaca: mesoždera koji žive na Madagaskaru i još nekoliko njihovih najbližih srodnika u Africi i Aziji.

Iz molekularnih promjena u nasljeđu znanstvenici su uspjeli zaključiti kada su se različite vrste tijekom evolucije odvojile jedna od druge. To se, po njihovoj analizi, dogodilo prije 24 do 18 milijuna godina.

Tim rezultatima znanstvenici proturječe dvjema dosad postojećim teorijama o naseljavanju Madagaskara. Prema jednoj tvrdnji, sisavci su već živjeli na otoku kada se on prije 165 milijuna godina odvojio od afričkog kopna. Druga teorija tvrdi da su životinje prije 45 do 26 milijuna godina dospjele na otok preko jednog još postojećeg ´kopnenog´ mosta.

Novo je istraživanje pokazalo da mesožderi nisu dovoljno stari kako bi mogli živjeti na Madagaskaru prije nego što se otok odvojio od Afrike. A da je doista postojao kopneni most, sa sisavcima bi na otok prešle i druge vrste.

Flynn tvrdi da sve vrste madagaskarskih mesoždera predstavljaju jedinstvenu granu sisavaca koja je nastala u određenom trenutku u povijesti. ´Svih stotinu vrsta kopnenih sisavaca koji žive na Madagaskaru, a koji se mogu razvrstati u četiri reda - mesoždere, lemure, kukcoždere i glodavce - naselilo je otok u samo četiri vala´, rekao je Flynn.

Pročitajte više