Znanstvenici predlažu zabranu ribolova na trećini oceana

Jednu trećinu svjetskih oceana trebalo bi proglasiti zaštićenim područjima kako bi se izbjegao nestanak ribljih vrsta, apelirali su u utorak britanski znanstvenici.

Takva ekstremna mjera nužna je jer su cijeli ekosustavi na rubu kolapsa, ističe britanska Kraljevska komisija za zagađivanje okoliša u izvješću o svjetskim morima.

"Diljem svijeta postoje dokazi da osnivanje morskih rezervata - područja u kojima nije dopušten ribolov - omogućuje povećanje broja riba, školjaka i drugih životinja i do nekoliko puta", rekao je predsjednik komisije Tom Blundell.

Morski rezervati ipak su iznimka. Dosad je zaštićeno manje od 0,5 posto svjetskih oceana prema 12 posto kopna.

Mjera je ekonomski isplativa, ističe komisija, navodeći da bi zaštita 30 posto svjetskih oceana stajala oko 7,5 milijardi funti (14,5 milijardi američkih dolara) godišnje, prema 16 milijardi funti koje se trenutačno troše za subvencioniranje komercijalnog ribolova.

Komisija, neovisno savjetodavno tijelo britanske vlade, pozvala je stoga Veliku Britaniju da bude primjer drugima i proglasi 30 posto svojih priobalnih voda zabranjenim za ribolov, u nadi da će je slijediti i ostale članice Europske unije.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više