Znanstvenici: Spasiti šume zbog ugroženih životinjskih vrsta

JEDNA od glavnih tema UN-ove konferencije o Međunarodnoj trgovini ugroženim životinjskim i biljnim vrstama koja se odražava u Bangkoku bit će nastojanje da se pomogne preživljavanju jedne od majmunskih vrsta najbližih homo sapiensu orangutanu.

Spašavanjem njihovih životnih staništa, odnosno smanjenjem sječe šuma u kojima žive, smanjila bi se i njihova ugroženost, izvijestili su u utorak vodeći međunarodni stručnjaci i sudionici Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim životinjskim i biljnim vrstama (CITES). Razgovarat će se i o pomoći ostalim kritično ugroženim vrstama čovjekolikog majmuna - gorilama i čimpanzama.

"Konvencija bi mogla pomoći u spašavanju spomenutih ugroženih majmunskih vrsta", rekao je glavni savjetnik UN-ova projekta o zaštiti čovjekolikih majmuna (GRASP) Ian Redmond dodajući kako je u toj "misiji" potrebno početi sa spašavanjem šuma.

Indonezijski predstavnici predlažu uvođenje restrikcija u trgovini vrste egzotičnog drveta ramin (gonystylus bancanus) koje se u posljednje vrijeme sve više koristi za izradu parketa i namještaja. "Orangutani se ne hrane plodovima i lišćem te vrste drveta, no stabla su sastavni dio njihova prirodnog staništa", rekao je Redmond novinarima izvan službenog dijela dvotjedne konferencije CITES-a koja se od subote održava u Bangkoku.

"Drvosječe prave kanale kojima se debla ramina otpremaju iz šume, a ti kanali isušuju mjesta bogata tresetom koja su prirodna staništa orangutana", objasnio je.

Danas orangutani žive na jugoistočnim azijskim otocima Borneu i Sumatri, a prema posljednjim procjenama znanstvenika ondje ih je oko 45.000. Taj će se broj u budućnosti sigurno smanjivati ukoliko se zbog eksloatacije drva bude uništavalo njihovo prirodno stanište. Znanstvenici su već odavno upozorili da je situacija s gorilama još kritičnija.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više