REVOLUCIONARNO Znanstvenici stvorili ljudsko srce iz lista špinata

Screenshot: YouTube

TIM američkih znanstvenika uspio je pretvoriti list špinata u tkivo srca prožeto žilama koje kuca.

Ovo postignuće predstavlja veliki korak naprijed u transplantacijskoj medicini. Znanstveni timovi širom svijeta posljednjih godina intenzivno rade na razvoju različitih tkiva različitih organa. Međutim, jedan od ključnih problema je to što svakom tkivu treba stalna opskrba hranom i kisikom, odnosno stalan dotok krvi, a finu mrežu krvnih žila izuzetno je teško umjetno izgraditi. To osobito vrijedi za najsitnije žile – kapilare čiji je promjer negdje između pet i 10 mikrometara.

U novoj studiji stručnjaci s Politehničkog instituta Worcester Polytechnic (WPI) uspjeli su stvoriti tkivo prožeto žilama uz pomoć mreže žila u listovima špinata.

„Biljke i životinje koriste se temeljno različitim pristupima u transportu tekućina, kemikalija i makromolekula, međutim, postoje i iznenađujuće sličnosti u strukturama njihovih žila“, pišu autori u svojoj studiji.

U istraživanju, predstavljenom u časopisu Biomaterials, znanstvenici su odustali od ideje da žile naprave iznova, od samog početka. Umjesto toga skinuli su stanice s listova špinata sve dok im nisu ostale samo žile i žilice od fine celuloze. Biljna celuloza odlična je za istraživanja jer je jeftina i jer je kompatibilna sa živim tkivima. Za potrebe nove studije lišće špinata nabavljeno je na lokalnoj tržnici, a tkivo je isprano deterdžentom u procesu koji se naziva decelularizacija.

„Radio sam već ranije decelularizaciju na ljudskim srcima. Kada sam vidio peteljku lista špinata, podsjetila me je na aortu“, rekao je voditelj studije Joshua Gershlak.

U svojem istraživanju tim je obavio decelularizaciju na različitim vrstama lišća, a čini se da bi se ono moglo koristiti za različite vrste tkiva u ljudskom organizmu. Gusta struktura žila u listovima špinata za sada se pokazala najsličnijom strukturi u ljudskom srcu. Toj strukturi znanstvenici su dodali stanice mišićnog tkiva srca. Kada su nekoliko dana kasnije pokrenuli tkivo električnim šokom, ono se ponašalo kao tkivo srca (pogledajte na videu dolje).

Na putu do konačnog cilja – stvaranja tkiva srca kojima bi se mogla zamijeniti tkiva koja su prestala raditi nakon što su oštećena u srčanom udaru, znanstvenici će morati provesti još dosta studija. Jedna od najvažnijih bit će da istraže hoće li tijelo prihvatiti celuloznu strukturu ili će je odbaciti kao strano tijelo. Autori su optimistični.

TEHNIKA bi se mogla koristiti za liječenje srčanih udara i stvaranje drugih tkiva organa.
 

Pročitajte više