Zorana Banić osuđena na 10 godina zatvora

ŽUPANIJSKI sud u Zadru proglasio je danas Zoranu Banić (52), Srpkinju iz Zemunika Gornjeg, krivom za sudjelovanje i supočinjenje ratnog zločina nad civilnim pučanstvom u Škabrnji 18. studenoga 1991., te je osudio na desetogodišnju kaznu zatvora.

U kaznu zatvora uračunato je i vrijeme provedeno u pritvoru od 1. studenoga 2000. kada je uhićena u Švicarskoj i prepraćena u Hrvatsku. Sud je odredio da do daljnjega ostane u pritvoru.

Kako je navela, predsjednica Sudskog vijeća, sutkinja Enka Moković, tom presudom je djelomično stavljena izvan snage presuda Zorani Banić iz 1995., kada je u odsutnosti, kao osmooptužena u skupini odsutnih srpskih optuženika, osuđena na 20 godina zatvora.

Ovo je bilo treće suđenje Zorani Banić. Godine 1995. u odsutnosti je osuđena na 20 godina zatvora, a presuda je postala pravomoćna 1998. Nakon uhićenja u Švicarskoj i izručenja Hrvatskoj 2001., po zakonu joj je omogućeno ponavljanje suđenja. Na ponovljenom suđenju 2002. nepravomoćno je osuđena na 13 godina zatvora. Lani u prosincu Vrhovni sud je ukinuo tu presudu, po žalbi njezina odvjetnika Luke Šuška, a u travnju ove godine počelo je novo suđenje.

Na novom suđenju saslušano je 65 svjedoka tijekom dokaznog postupka. Sud je, kazala je sutkinja, nedvojbeno utvrdio da je optužena Zorana Banić supočiniteljica kaznenog djela ratnog zločina u Škabrnji 18. studenoga 1991. (kada je ubijeno 43 civila). Jedanaest svjedoka je vidjelo optuženu toga dana u Škabrnji. Zar je moguće da bi toliki broj svjedoka tvrdio da ju je vidio, te je lažno teretio, obrazlagala je sutkinja Moković.

Potanko je opisala, zatim, da je optužena viđena u dvorištu kuće Slavka Šegarića u Škabrnji, zatim da je viđena kako ulazi u podrum te kuće, a u suton toga dana viđena je i u središtu sela. Bila je u maskirnoj odori i naoružana, zatim još sa znakom Crvenog križa. U dvorištu kuće S. Šegarića tada je ubijeno više civila, a u samom podrumu starija žena Luca Šegarić. Optužena Zorana Banić je vikala da i djecu treba ubiti, rekla je sutkinja .

Sud je zaključio da je optuženica bitno pridonijela počinjenju kaznenog djela. Vidjela je što se radi, ulazila je u podrum, ali ništa nije poduzela da se spriječi zločin, kao što nije htjela pomoći ni jednom ranjenom dječaku. Kao medicinska sestra morala je zaštititi civile, a nije se pobrinula ni za nepokretne civile u Škabrnji.

Profesija joj je nalagala da to učini, no, ona u Škabrnji nije bila u funkciji medicinske sestre, niti je obavljala dužnosti medicinskoga karaktera. Iako nije utvrđeno da je osobno pucala, ona je supočiniteljica, istaknula je sutkinja Moković koje je svoje obrazloženje presude zaključila obraćajući se optuženoj: "I Vaša kap tamo, tkala je zločin".

Obrazlažući presudu sutkinja Enka Moković je rekla, da je najnovija presuda Zorani Banić, slijedila logiku presude iz 1995., kad je osuđeno 18 Srba zbog ratnog zločina nad civilnim pučanstvom. Tada je supočiniteljima određena kazna od deset godina zatvora, pa je prema tome i danas Zorani Banić, kao supočiniteljici, također izrečeno deset godina zatvora.

Odvjetnik Šušak je nakon današnje presude izjavio da će uputiti žalbu na tu presudu, jer smatra da ničim nije dokazano supočiniteljstvo optuženice, te da će se zatim žaliti i međunarodnim organizacijama. Tijekom postupka Šušak je izjavljivao da hrvatsko pravosuđe ne može njegovoj branjenici osigurati pošteno suđenje, te je tražio da se slučaj prepusti Haaškom sudu, ili nekom drugom međunarodnom sudu.

Pročitajte više