Zračne snage angažirane od Istre do Dalmacije

Foto: Pixsell/Duško Jaramaz

MORH je objavio kako su od Istre do Dalmacije angažirane zračne snage.

Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, angažirane su danas.

Prenosimo njihovo priopćenje:

Požari diljem Hrvatske


"Na požarištu na otoku Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara sudjelovala su tri Canadaira CL-415, a na požarištu Košljun na otoku Pagu u dva su navrata požar gasila po tri Canadaira.

Novo požarište razvilo se u Vrani kod Biograda na moru gdje je bio angažiran jedan Canadair CL-415, a odmah nakon toga dva Canadaira poletjela su prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili požar na ovom požarištu. Po prvi puta u ovoj protupožarnoj sezoni zračne snage angažirane su na području Istre i to na požarištu Vodnjan gdje je požar gasio jedan Canadair.

U popodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gdje je upućeno pet Canadaira, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga dolaze i za najnovije požarište kod Lišana Ostrovičkih.

Na požarišta Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac zračne su se snage dva puta pokušavale probiti do požarišta, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle započeti s gašenjem požara. Prema riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ i PZO pukovnika Maria Pleše, vjetar puše snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile zračne snage.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 81 požara (34 u Šibensko-kninskoj, 24 u Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po  jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 650 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 20 000 tona vode te prevezli 173 zemaljska vatrogasca i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta", javljaju iz MORH-a.

Pročitajte više