Župan Bognar odgovorio na optužbe HDZ-a

OSJEČKO-BARANJSKI župan Ladislav Bognar (SDP), koji na nedavnoj sjednici Županijske skupštine nije dobio povjerenje većine vijećnika, izjavio je danas u Osijeku kako će nastaviti obavljati dužnost dokle god bude postojala koalicija SDPa, LSa, HSSa i HSLSa ili dok ta koalicija ne bude zaključila da treba otići s vlasti.

Budući da je HDZ, koji je pokrenuo postupak glasovanja o povjerenju, jučer najavio da zahtijeva njegovu ostavku, Bognar je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da neće davati ostavku ´kada to bude tražio Branimir Glavaš´.

Bognar je ustvrdio da je Glavaš ´s razlogom osumnjičen za veći broj kaznenih djela, ali zbog nefunkcioniranja pravne države nije i procesuiran´, pa stoga, smatra on, ´nema nikakvo moralno pravo postavljati takve zahtjeve´. Ocijenio je kako HDZ-ove tvrdnje da je on ´osječko-baranjski Causescu´ znače da je ´proglašen diktatorom, kojega se treba osloboditi na pučistički način´ te da je nedavna skupština ´trebala imati takvu završnicu´.

Zamoljen da komentira jučerašnju Glavaševu najavu da će, ako ne podnese ostavku, HDZ parlamentarnim metodama onemogućiti održavanje idućih sjednica Skupštine, Bognar je kazao kako se ´bilo kakvi obilici nasilja koje Glavaš misli primjenjivati moraju spriječiti i da se stvari moraju odvijati prema zakonu´.

Ocijenio je kako glasovanje na sjednici Skupštine, na kojoj su neki vijećnici koalicije, unatoč dogovoru da će ga podržati, glasovali za inicijativu HDZ-a, ´baca ozbiljnu sjenku na njezino funkcioniranje´ te da više ne želi ´svoj ugled i dostojanstvo stavljati na kocku koaliciji koja će biti nestabilna i neozbiljna´.

´Ako dobijem jamstva da će ta koalicija postati ozbiljna i odgovorna, spreman sam joj i dalje biti na raspolaganju. Nakon dogovora stranaka koalicije odlučit ću hoću li zatražiti ponovno glasovanje o povjerenju ili ću se povući´, kazao je Bognar.

Pročitajte više