Župan Jakovčić: Posjet Irskoj od višestruke koristi

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio zadovoljstvo prošlotjednim službenim posjetom Republici Irskoj gdje je o mogućoj suradnji na području industrije i turizma razgovarao s predstavnicima nacionalnih i regionalnih agencija za razvoj.

Po njegovim riječima, uloga tih agencija u razvoju Irske, koja je napravila strahovit gospodarski rast u Europskoj uniji, nedvojbeno je iznimno velika. No, drži on, "da nije bilo izravnih stranih ulaganja nikakvog irskog gospodarskog čuda ne bi bilo".

"Irska danas ne bi bila ono što jest da nije svoju kompletnu infrastrukturu i zemljište stavila na raspolaganje, vrlo često i besplatno, stranim ulagačima koji su očito bili presudni za njezin razvoj", istaknuo je Jakovčić. Dodao je da se strane ulagače privlači u Irsku na način na koji se to želi provesti i u Hrvatskoj, a naročito u Istarskoj županiji.

Jakovčić je izvijestio novinare da je tijekom posjeta Irskoj razgovarao s predstavnicima Ryanaira o mogućnostima uključivanja pulske zračne luke u njihove linije, o avioindustriji, a sastao se i s investitorima zainteresiranima za ulaganje u istarske golf projekte.

Odgovarajući na pitanje novinara o njegovu "osobnom sukobu" s istarskim dnevnikom "Glasom Istre", župan Jakovčić tvrdi da ga taj list želi moralno diskreditirati i materijalno uništiti jer, kako je rekao, on (Jakovčić) "razotkriva sve nezakonite radnje koje su se događale u toj tvrtki".

Pročitajte više