župan-rusković reagirala na zahtjev hss-a da se poništi prodaja sunčanog hvara

Ministrica turizma Pave Župan Rusković izjavila je danas da ne zna čemu sva ta povika, strah i panika oko prodaje Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež, kad još nije donijeta konačna odluka, odnosno potpisan ugovor.L Ministrica je to Hini izjavila, komentirajući u ime Vlade današnju izjavu predsjednika HSSa Zlatka Tomčića da HSS, zbog sumnji u nepravilnosti u postupku natječaja traži poništenje odluke o prodaji tog poduzeća i vraćanje svega na 'nultu poziciju'.

Konačna odluka ovisi o ugovoru o prodaji Sunčanog Hvara Termama Čatež, a taj ugovor tek treba sačiniti i na koncu predložiti hrvatskoj Vladi koja ga prihvaća ili ne, izjavila je Župan-Rusković.

´Možda je nekomu u interesu da se cijela procedura zaustavi, jer bi se pokazalo da nisu bili u pravu´, ustvrdila je.

Navela je da je Vlada odluku o prodaji Sunčanog Hvara donijela na temelju odluke Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), a tu je odluku Fond pak donio temeljem analiza ponuda što su ih izradile njegove stručne službe, kao i u svakom drugom slučaju dosada.

´Teško bi bilo povjerovati da su stručne službe HFP-a falsificirale analizu ponuda´, rekla je ministrica zamoljena da komentira navode iz HSS-a - da se tek pomnom analizom ponuda vidi da nisu na isti način obrađena ulaganja koja su nudili Terme Čatež i Kompas.

Naime, HSS-ov izvor koji je želio ostati anoniman izjavio je za Hinu da se tek vrlo detaljnom analizom otkrilo da su Terme Čatež u hotelske kapacitete spremne uložiti oko 14 milijuna eura, a Kompas čak 50 milijun eura, te upitao zašto ministrica turizma nije reagirala na te drastične razlike.

Župan Rusković odgovara da to nije točno, i dodaje da osobno nije vidjela niti jednu ponudu, ali da je vidjela analize stručnih službi Fonda iz kojih je jasno da je ukupna ponuda Termi Čatež bolja od Kompasove.

Ponovila je da je Vlada svoju odluku donijela temeljem odluke Fonda uz uvjet da bude osigurana čvrstim jamstvima, koja ćemo, istaknula je, definirati u pregovorima s Termama Čatež i nakon toga prijedlog ugovora dostaviti Vladi.

Zamoljena da komentira navode iz HSS-a da su u ukupnoj ponudi Terme Čatež ponudile 31 milijun eura za gradnju dviju marina, a što uopće nije bilo ponuđeno na natječaju, već je ´isplivalo´ sasvim slučajno i u već poodmakloj fazi procesa prodaje, rekla je da gradnja marina ovisi o odluci grada Hvara.

Hrvatska Vlada je prošli četvrtak uz protivljenje HSS-ovih ministara i potpredsjednika Vlade donijela odluku o prodaji 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara Termama Čatež za ukupno 335 milijuna kuna (oko 44 milijuna eura).

Pročitajte više