ZUSSB traži razgovor s premijerom Sanaderom o raspolaganju državnom zemljom

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas je poduprla seljake koji na cestama Bjelovarskobilogorske županije prosvjeduju radi ostvarivanja svojih prava na zakup državne zemlje, te je zatražila razgovor s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i članovima Vlade o problemima koji se javljaju u ostvarivanju prava na raspolaganje državnom zemljom, izvijestili su danas čelnici te udruge.

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo Bjelovarsko-bilogorske županije nedavno odbilo potpisati ugovore za zakup državne zemlje, smatrajući ih nelegalnim i štetnim za državu, seljaci su u toj županiji počeli prosvjedovati blokadom prometnica, a u ZUSSB-u kažu da prosvjeda ima i u Križevačkoj županiji.

Na konferenciji za novinare u Osijeku danas je predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo ocijenio da se u Europu ne može ući bez privatizacije ili zakupa državne zemlje.

Ako su reformom poljoprivrede komercijalna obiteljska gospodarstva određena kao nositelji proizvodnje u Hrvatskoj, mora im se omogućiti da kupe ili zakupe državno poljoprivredno zemljište i nikakav državni odvjetnik ili bilo tko drugi to ne može spriječiti", rekao je Laslo.

"Ne želimo izgrede na cestama jer je seljacima svaki trenutak potreban za pripremu proljetne sjetve, ali nećemo dopustiti da bilo tko potpiše neki dokument na našu štetu", rekao je Laslo.

Tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević najavio je kako će Udruga "ići do kraja" u nastojanju da seljaci dobiju zemlju.

Zdravčević je rekao da Udruga traži izuzeće državnog odvjetništva iz procesa davanja državnog zemljišta u zakup ili u prodaju, te se osvrnuo na slučaj u Garešnici, gdje je državno odvjetništvo odbilo potpisati ugovore koje su seljaci dobili na općinskom natječaju. Odluka toga državnog odvjetništva ne slaže se s Vladinom, jer je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost na natječaj.

Kazao je kako sličnih primjera ima i na osječkome području, ali, na novinarski upit, nije izravno odgovorio hoće li i na tome području biti prosvjeda.

"Ako bude prosvjeda, branit ćemo se onako kao u Valpovu", ustvrdio je Zdravčević.

(Hina) xivuč yjn

Pročitajte više