Žuvela: Odbor za financije u ovoj će godini imati pune ruke posla

SABORSKI Odbor za financije i državni proračun u ovoj će godini imati pune ruke posla, izjavio je danas predsjednik Odbora Tonči Žuvela (SDP) na druženju s novinarima u Saboru.

Kratko druženje s novinarima uz kavu proteklo je u neslužbenom razgovoru, tijekom kojega je Žuvela izvijestio o predstojećem radu Odbora, koji će prvu ovogodišnju sjednicu održati idućeg tjedna.

Kao najbitniji zakonski prijedlog na početku 2003., o kojemu će Odbor raspravljati kao matično radno tijelo, Žuvela je naveo Vladin prijedlog zakona o deviznom poslovanju, koji je krajem studenoga prošle godine prošao prvo saborsko čitanje.

Predloženim zakonom želi se sa smjernicama Europske unije uskladiti rješenja kojima se uređuje liberalizacija kapitalnih transfera, te na taj način osigurati veća inozemna ulaganja u Hrvatsku.

Prema Vladinu prijedlogu, hrvatskim bi se građanima omogućilo kupovanje poduzeća, dionica i vrijednosnih papira u stranim državama, a ograničenje u devizama koje se može prenijeti preko granice s dosadašnjih 3000 njemačkih maraka povećalo bi se na 3000 eura.

Uz manje primjedbe, svi parlamentarni klubovi u prvom su čitanju podržali donošenje ovoga zakona, te nužnim ocijenili liberalizaciju kapitalnog računa kako bi hrvatsko gospodarstvo moglo rasti i uključivati se u europske i svjetske financijske procese.

Od ostalih zakonskih prijedloga kojima će se idućeg tjedna baviti njegov odbor Žuvela je izdvojio i Konačni prijedlog zakona o središnjem registru uz godišnji financijski izvještaj, te onaj o potvrđivanju ugovora između Hrvatske i Vlade SRJ o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Pročitajte više