ŽUŽUL I GRIŠČENKO POTPISALI UGOVOR O PLOVIDBI NA UNUTRAŠNJIM PLOVNIM PUTOVIMA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i šef ukrajinske diplomacije Kostjantin Griščenko potpisali su u petak u Zagrebu, u ime vlada dviju država, ugovor o plovidbi na unutrašnjim plovnim putovima.

Taj je ugovor potpisan s ciljem unapređenja gospodarskih odnosa između dviju država u kojima, kako je rekao Žužul u izjavi za novinare, postoji puno mogućnosti za produbljivanje suradnje. Također je izrazio uvjerenje da će dvodnevni službeni posjet ministra Griščenka pridonjeti njezinom unapređenju.

Dvojica ministara su prije potpisivanja ugovora razgovarala o bilateralnim odnosima, euro-atlantskim integracijama, situaciji u svijetu i globalnoj borbi protiv terorizma.

Žužul je podsjetio u izjavi za novinare da su Ukrajina i Hrvatska počele graditi čvrste prijateljske odnose od samih početaka neovisnosti dviju država početkom 90-ih godina.

"Mi smo zaključili danas da postoje svi razlozi da te odnose još više učvršćujemo...", istaknuo je Žužul. Ujedno je izvijestio ukrajinskog ministra što RH čini u svojim nastojanjima za pristup EU-u i NATO-u te kakva su joj očekivanja.

Razgovarajući o globalnoj borbi protiv terorizma, dvojica su ministara zaključila da će bez čvrste i jedinstvene međunarodne pozicije biti izrazito teško oduprijeti se tom najvećem zlu 21. stoljeća.

Griščenko je rekao da dvije zemlje dijele iste vrijednosti - europsku sigurnost i postizanje europskih standarda. Za Ukrajinu je također jako važna situacija u regiji, a posebice na Kosovu jer tamo trenutačno ima 300 ukrajinskih vojnika u sklopu mirovnih snaga.

Ministri su također razgovarali i o projektu Družba Adria, koji je interes i Ukrajine i Hrvatske, ali i drugih zemalja koje su njime obuhvaćene. Žužul je rekao da hrvatska Vlada vrlo ozbiljno pristupa tom projektu, ali i da mora razmotriti određena ekološka pitanja u svezi s njim. "Ta pitanja se prvenstveno odnose na sigurnost i zaštitu Jadranskog mora, tako da će hrvatska vlada s punom ozbiljnošću, uzimajući u obzir moguće ekološke opasnosti, ali i sva gospodarska očekivanja iz tog projekta uskoro donijeti odgovarajuće odluke".

Griščenko je naglasio da je i za Ukrajinu vprojekt Družba Adria, kojim se predviđa transport ruske nafte preko Ukrajine i drugih zemalja do hrvatske luke Omišalj, vrlo važan.

Ministri su se složili da je u interesu dviju zemalja liberalizacija viznog režima, a razgovori o tom pitanju, koji su održani u Kijevu 5. travnja, bit će nastavljeni. "U kontekstu gradnje čvrstih i prijateljskih odnosa između naše dvije države naravno da nam je interes olakšati građanima jedne i druge države da putuju - to je osnova i razumijevanja i gospodarske suradnje", ustvrdio je Žužul.

Šef ukrajinske diplomacije danas će se još sastati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i potpredsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više