Žužul: Nećemo potpisati sporazum o neizručavanju Amerikanaca

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izjavio je da Hrvatska neće sa Sjedinjenim Državama potpisati sporazum o neizručenju američkih državljana Stalnom međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Žužul je, gostujući u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" rekao da Hrvatska neće potpisivati takav sporazum, sve dok je takvo stajalište Europske unije.

Sjedinjene Države uvjetovale su pojedinim zemljama nastavak pružanja vojne pomoći potpisivanjem upravo toga sporazuma.

Žužul je također istaknuo da neće predložiti slanje hrvatskih vojnika u Irak, ocijenivši da to u ovome trenutku ne bi bilo dobro.

Govoreći o odbjeglom generalu Anti Gotovini, rekao je da je riječ o heroju, koji je odigrao važnu ulogu u Domovinskom ratu.

No, i heroji mogu pogriješiti i činiti loše stvari, istaknuo je Žužul i dodao da su to "kompleksne stvari".

Ministar vanjskih poslova odbacio je kritike da je previše američki orijentiran, rekavši da je usmjeren proeuropski, ali se istovremeno zauzima za dobre odnose sa SAD-om.

Suradnju s predsjednikom Stjepanom Mesićem na području vanjske politike ocijenio je dobrom i usprotivio se promjenama odredbi Ustava, koje uređuju nadležnosti pojedinih ogranaka vlasti u kreiranju vanjske politike zemlje.

Žužul je priznao kako su tvrdnje o njegovom neplaćanju poreza na najam kuće, a koje su objavljene u Jutarnjem listu, istinite. No, odmah je dodao kako je porez za 2002. godinu platio sa zakašnjenjem, zajedno sa zateznim kamatama.

"Zakon nije sasvim jasan po tom pitanju. Ovi koji su nam sređivali poreze nekako su stekli dojam da ne moramo plaćati, budući da smo bili porezni obveznici u Americi. Porez je naknadno plaćen uz zatezne kamate i sve ostalo. Dakle, prava je istina da sam zakasnio platiti porez za 2002. godinu." - izjavio je Žužul.

Pročitajte više