ŽUŽUL: PREGOVORI S EU-OM "APSOLUTNI PRIORITET"

Hrvatska Vlada intenzivirala je pripreme za početak pregovora s Europskom unijom koje smatra poslom od "apsolutno prioritetne važnosti", izjavili su u četvrtak u Zagrebu voditelj Državnog izaslanstva za pregovore Miomir Žužul i njegova zamjenica i glavni pregovarač Kolinda GrabarKitarović.

Pregovori o punopravnom članstvu s Europskom unijom, koji će najvjerojatnije započeti u ožujku sljedeće godine imaju "apsolutno prioritetnu važnost", a ulazak u EU "pitanje je svih pitanja hrvatske budućnosti", rekao je ministar vanjskih poslova Žužul, kojega je Vlada nedavno imenovala šefom Državnog izaslanstva za pregovore s EU-om. Vlada je za zamjenicu voditelja izaslanstva i glavnog pregovarača imenovala ministricu europskih integracija Kolindu Grabar-Kitarović.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo europskih integracija pripremili su radni prijedlog strukture pregovaračkog izaslanstva. Prema tome prijedlogu, pregovaračko izaslanstvo uz voditelja i glavnog pregovarača, sastojalo bi se od dva zamjenika glavnog pregovarača i tajnika pregovaračkog izaslanstva te desetak članova. Za svako od 31 poglavlja acquis communautairea (zajedničke pravne stečevine EU-a) formirat će se radne skupine za usklađivanje zakonodavstva. Imena članova pregovaračkog izaslanstva trebala bi biti poznata za koji tjedan.

Podršku pregovaračkom izaslanstvu pružat će tajništvo glavnog pregovarača u Ministarstvu europskih integracija i Uprava za podršku pregovorima za pristupanje u EU, zatim hrvatska Misija pri EU-u u Bruxellesu, Odjel za analitiku MVP-a, Odjel za europske integracije u MVP-u i Odjel za analitiku u MEI-u.

Zamišljeno je da se formira i Savjet pregovaračkog izaslanstva u koji bi ušli predstavnici nevladinih organizacija, sindikata, Hrvatske gospodarske komore, predstavnici akademske zajednice, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i drugi.

Ministri su najavili da će uskoro početi proces tzv. "screeninga", podrobne usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim.

Sadašnja Europska komisija, kojoj mandat istječe 1. studenoga, pripremit će predpristupnu strategiju za Hrvatsku, koja bi trebala biti objavljena 6. listopada.

Na novinarsko pitanje hoće li u pregovaračko izaslanstvo biti uključen bivši ministar europskih integracija Neven Mimica, koji je predvodio pregovarački tim u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ministrica Grabar- Kitarović je rekla da nije sigurna želi li to sam Mimica, jer iz nekih njegovih medijskih istupa proizlazi da "nije zainteresiran".

Ministar Žužul je rekao da je Vlada otvorena za svakoga tko može pomoći, pod uvjetom da se kroz pregovore ne vodi stranačka politika.

Upitan da komentira moguće prepreke Slovenije, u kojoj neriješena pitanja s Hrvatskom zauzimaju istaknuto mjesto u predizbornoj kampanji za predstojeće parlamentarne izbore, Žužul je rekao kako sa "slovenske strane ne očekuje prepreke nego podršku" na putu prema EU-u.

Izrazio je žaljenje što se u predizbornoj kampanji ta pitanja toliko politiziraju, istaknuvši da dvije zemlje imaju prijateljske odnose i da će otvorena pitanja riješavati kao prijateljske zemlje te da Hrvatska zna štititi svoje interese.

(Hina) xsv ymaš

Pročitajte više