Žužul sutra u Luksemburgu

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul posjetit će u ponedjeljak Luksemburg gdje će sa šefom luksemburške diplomacije Jeanom Asselbornom, predsjedavajućim Vijeća ministara EU, razgovarati o pripremama za pristupne pregovore Hrvatske i EU i izgledima da oni počnu u predviđenom terminu, a sudjelovat će i na sastanku europskih ministara za razvoj koji se tamo paralelno održava. L

"Ministri Asselborn i Žužul razgovarat će o napretku hrvatske kanidature za članstvo u EU", najavljeno je u kratkom priopćenju luksemburškog predsjedništva EU.

Ministar Asselborn se u petak, zajedno s premijerom Jeanom Claudeom Junckerom, u Luxembourgu sastao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte nakon kojeg je ponovljeno da Hrvatska mora ispuniti uvjet koji je postavilo Europsko vijeće da bi pristupni pregovori počeli 17. ožujka - ostvariti punu suradnju s Haškim sudom (ICTY) odnosno osigurati prebacivanje u Haag odbjeglog generala Ante Gotovine.

Premijer Juncker je tada rekao da ne postoji nikakav rezervni plan za Hrvatsku te pozvao Gotovinu da pojavljivanjem pred Haškim sudom omogući svojoj zemlji da stupi u pregovore s EU. Poručio mu je da igra "opasnu igru i da drži kao taoce milijuna Hrvata, na što nema pravo".

Luksemburški ministar vanjskih poslova upoznat će ministra Žužula sa stajalištima i činjenicama o suradnji koje je na sastanku iznijela Del Ponte. Također će biti riječi o izviješću koje će luksemburško predsjedništvo podnijeti Vijeću ministara EU 21. veljače, vezano uz suradnju Hrvatske s Haagom, saznaje se iz diplomatskih izvora u Luxembourgu.

Konačna ocjene te suradnje, a time i odluka o sudbini pristupnih pregovora s RH prepuštena je Vijeću ministara, kojem do 21. veljače tužiteljica Del Ponte treba podnijeti još jedno dodatno izviješće, najavilo je luksemburško predsjedništvo.

Ministar Žužul sudjelovat će u ponedjeljak i utorak u Luksemburgu na neformalnom sastanku ministara za razvoj zemalja EU i zemalja kandidata, među kojima je i Hrvatska.

Na marginama skupa, u ponedjeljak kasno poslijepodne, sastat će se s europskim povjerenikom za razvoj Louisom Michelom a imat će i druge bilateralne susrete.

Sastanak europskih ministara za razvoj, čiji je domaćin luksemburški resorni ministar Jean-Louis Schiltz, posvećen je većem broju tema, među kojima je uspostava mehanizma za nastavak humanitarne pomoći EU i zemalja članica stanovništu područja pogođenih tsunamijem, unaprijeđenje kapaciteta EU za brzo regiranja na prirodne katastrofe te borba protiv AIDS-a u zemljama u razvoju.

Na skupu će se govoriti i o "Milenijskim ciljevima razvoja" do 2015., a povjernik EU Luis Michel predstavit će novu Europsku deklaraciju o razvojnoj politici. Među sudinicima sastanka su u čelnici specijaliziranih agencija UN-a, kao što su UNDP I UNAIDS.

(Hina) xdh ydj

Pročitajte više