Bentley ovako vidi auto budućnosti i planira ga proizvesti

Bentley ovako vidi auto budućnosti i planira ga proizvesti
Foto: Bentley

BENTLEY slavi 100. rođendan, a tim je povodom javnosti prikazao doista impresivan automobil. Serijska proizvodnja je u jednu ruku čak i potvrđena.

Ime mu je EXP 100 GT, radi se o ogromnom Grand Toureru koji se rasprostire na 5,8 metara duljine i 2,4 metra širine. Da, tlocrtno veći od prosječnog parkirnog mjesta, pa i od manjih garaža, ovaj je model najava onog što možemo očekivati od 2035. godine.

I pritom zaboravite na benzin. Bentley je predvidio električni pogon pa govorimo o čak 1.340 KS i 1.491 Nm. Stoga ne treba čuditi što je ova krstarica od 1,9 tona tako brza. 96 km/h ima za 2,5 sekundi, a vozi do 300 km/h. Set baterija nepoznatog kapaciteta može se napuniti na 80% za svega 15 min, a doseg je impresivnih 700 km.

"Bentley EXP 100 GT predstavlja vrstu automobila kakve želimo raditi u budućnosti. Poput legendarnih Bentleyja iz prošlosti, ovaj se auto povezuje sa svojim putnicima", komentirao je koncept Stefan Sielaff, direktor dizajna u Bentleyju.

Jedna od posebnosti automobila je tzv. osobni asistent, sustav koji osigurava optimalan komfor na osnovu procjene potreba putnika, ali i mogućnosti učenja navika svakog korisnika automobila. Biometrička tehnologija prati pokrete putnika i njihove poglede, a može pratiti i krvni pritisak te otkucaje srca i saturaciju, sve kako bi se moglo prepoznati stanje svakog putnika. Naravno, sustav autonomne vožnje se podrazumijeva.

Pitanje je samo želite li da tako auti izgledaju za 16 godina ili imate neku drugu viziju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara