C3 Stop & Start - prvi Citroen s inovativnim sustavom štednje goriva

C3 Stop & Start - prvi Citroen s inovativnim sustavom štednje goriva

CITROEN će na predstojećem auto-salonu u Parizu predstaviti svoje prvo vozilo opremljeno "Stop&Start" sustavom koji omogućava i do 10 % manju potrošnju goriva.

Spomenuti sustav se nadovezuje na robotizirani mjenjač SensoDrive, a ugrađivati će se isključivo u kombinaciji s benzinskim motorom. Uređaj omogućava automatsko zaustavljanje rada motora kada je automobil zaustavljen ili u mjenjač u praznom hodu. U praksi to znači da će za vrijeme stajanja na semaforu (crveno svjetlo) ili tijekom zastoja prometa motor biti ugašen čime će se ostvariti manja potrošnja goriva.

Predviđa se da bi u gradskim uvjetima redukcija potrošnje goriva trebala iznositi 10 %, a u mješovitoj vožnji oko 6 %. Nadalje, kako motor u određenim intervalima ne radi, ostvaruje se ukupno gledano i manja emisija štetnih plinova, pa je sustav "Stop & Start" dobrodošao i s ekološkog aspekta. Posljednja istraživanja su pokazala da automobil oko 30 % vremena korištenja provodi mirujući, što lansiranje ovog sustava čini sasvim opravdanim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citroen C3 je prvi model u koncernu PSA u koji će biti ugrađena ova inovacija. U skladu sa strategijom fokusiranom na razvoj "korisna tehnologija za svakog", sustav Stop & Start  bit će postepeno ponuđen na drugim modelima Citroëna i Peugeota.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara