Citroen C3 CNG - tehnologija koja čuva okoliš

Citroen C3 CNG - tehnologija koja čuva okoliš

PRIMJENOM politike vezane uz zaštitu okoliša, Citroën još jednom pokazuje da očuvanje okoliša i nove tehnologije idu jedna s drugom.

Nakon što je opremio više od 160.000 vozila s FAP pročistačem krutih čestica, Citroën predstavlja dvije ekološke izvedbe modela C3. C3 Stop & Start i C3 1.4i pokretan prirodnim plinom otvaraju nove mogućnosti primjene tehnologije u ekološke svrhe.

Početak prodaje modela C3 CNG je predviđen za iduću godinu, kada će se pojaviti na svim razvijenim tržištima. Najnovija izvedba simpatičnog Citroena ocrtava globalnu strategiju zaštite okoliša čiji cilj je smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Kako prirodni plin smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za oko 20% u odnosu na benzin kao pogonsko sredstvo, te pri tome ne emitira sumporne okside i otrovne spojeve s olovom, C3 CNG je idealan izbor za prijevozno sredstvo u gradovima. 

Jedan od većih problema primjene prirodnog plina je nerazvijena mreža punionica, što je gotovo nepremostivi problem. C3 CNG nudi odgovor u obliku opreme za punjenje spremnika kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

C3 CNG je opremljen 1.4i benzinskim motorom, koji razvija 48/68 kW/KS maksimalne snage pri 5.500 o/min, te 110 Nm okretnog momenta na 3400 o/min. Plin se ubrizgava izravno u glavu cilindra četverostrukog sekvencijalnog ubrizgavanja, osiguravajući pritom dobre performanse i minimalnu potrošnju. Rad motora je primarno predviđen na prirodni plin, a prijelaz na drugo pogonsko gorivo (benzin) se odvija automatski kada se potroši zaliha plina.

Cijena i eventualni dolazak modela u Hrvatsku su zasada nepoznati.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara