Dizeli, hibridi i SUV-ovi bez RS značke

Dizeli, hibridi i SUV-ovi bez RS značke

UNATOČ sveopćem trendu među proizvođačima automobila da više manje sve svoje modele provedu kroz performance obrade svojih kućnih tunera u Audiju razmišljaju drugačije.

Naime, iz intervjua kojeg su Wolfgang Hatz, šef Audijevog odjela za razvoj motora te Stephan Reil, šef quattro Gmbh, dali MotorTrendu saznajemo kako barem u sljedećih nekoliko godina niti jedan dizelski model neće dobiti RS oznaku. Ipak, ovaj dvojac priznaje kako je Q7 V12 TDI RS model u svakom pogledu, osim same performance značke. Što se tiče ranijih nagađanja kako bi R8 mogao dobiti isti motor, Hatz je tu tvrdnju u potpunosti demantirao riječima kako su tehničari naišli na prevelike problema vezane uz smještaj motora i prijenosni sustav da bi taj projekt ikada bio realiziran.

Pored dizela i spomenutog Q7, RS oznaku neće dobiti niti jedan SUV model. U Audijevoj ponudi je to za sada samo Q5, no Q obitelj bi trebala u budućnosti biti proširena uglavnom manjim modelima (Q3 pa čak i Q1). Isto vrijedi i za klasične hibridne pogonske sklopove koji oznaku RS ne zaslužuju zbog prevelike mase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato u igri ostaju neka nova rješenja. Prije svega KERS (Kinetic Energy Recovery System) čija će primjena od sljedeće godine započeti u natjecanjima Formule 1. U Audiju potvrđuju kako razmatraju njegovu primjenu i za sada mogu reći samo kako su mišljenja da bi daljnjim unaprjeđenjem ovaj sustav mogao ponuditi poboljšanje performansi cestovnih automobila. Uz male modifikacije mogao bi se smjestiti pod poklopac motora.

Što se mjenjača tiče, čini se kako DSG nema konkurencije, jer ga spomenuti Audijevi službenici vide kao "mjenjač budućnosti".  Iako smatraju da CVT nudi neznatne prednosti na polju ekonomičnosti DSG može podnijeti puno veći okretni moment, a i vozači vole ručice mjenjača na upravljaču kao i zvuk rasta, pada pa opet rasta broja okretaja motora mijenjanjem stupnjeva prijenosa. Tako u RS modelima ubuduće možemo očekivati 7-stupanjski DSG, dok će ručni mjenjači svakako još neko vrijeme biti u ponudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara