Ekološki aspekt nove A-klase

Ekološki aspekt nove A-klase

MERCEDESOVA A-klasa nove generacije je upravo stigla u hrvatske salone. I dok se razgovori oko njenih kvaliteta u pogledu sigurnosti, komfora i voznih karakteristika ne stišavaju, malo tko se zanima za domete A-klase po pitanju zaštite okoliša.

Upravo je u ekološkom pogledu kod nove A-klase napravljen strahovit napredak. Cjelokupni razvoj  automobila odvijao se kroz ekološki orijentiran proces koji uzima u obzir cjelokupan životni ciklus vozila, od same proizvodnje, pa sve do zbrinjavanja na kraju životnog vijeka automobila.

Vjerovali ili ne, s ekološkog stanovišta zasebno je analizirano i optimizirano više od 40.000 samostalnih procesa. Rezultat tako opsežnog projekta je više nego povoljan. Emisija je prilikom proizvodnje i uporabe u odnosu na prethodni model smanjena za 17 %.  Praktično gledano, potrošnja goriva je u A-klasi smanjena za oko 8 %, što je u prosjeku jednako uštedi od oko 1.300 litara po vozilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, proizvodnja ekološki prihvatljivog proizvoda bazirala se na uporabi prirodnih materijala i reciklirajuće plastike. Preciznije rečeno, oko 21 % svih plastičnih komponenti proizvedeno je od visokokvalitetne reciklirajuće plastike, što je trostruko više nego kod prethodnog modela. Nadalje, u novu A-klasu ugrađeno je čak 26 komponenti izrađenih od samoobnovljivih prirodnih sirovina. Time je uvelike olakšano zbrinjavanje automobila i minimaliziran negativni utjecaj na okolinu.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara