Gradi se prvo naselje u kojem neće biti automobila

Gradi se prvo naselje u kojem neće biti automobila
Foto: Culdesec Tempe

NASELJE bez parkirnih mjesta, kuće bez garaža i apsolutna tišina za neke su san, a za neke noćna mora. I ona se ostvaruje.

Prvom zabijenom lopatom počela je gradnja naselja u mjestu Tempe u Arizoni koje se reklamira kao prvo "car-free" naselje u Americi. Prema planu projekta izgradit će se oko tisuću smještajnih jedinica i niti jedno parkirno mjesto. Naime, predviđeno je da stanovnici ovog naselja u vlasništvu nemaju automobil.

I tu se sada stvar malo komplicira. Kako pokazuje grafika, cesta i automobila će biti, ali samo u obliku "car-sharinga" i shuttle-prijevoza. S vremenom će se ulicama kretati isključivo autonomna vozila. Posjetitelji će pak svoja vozila morati ostaviti na posebnim parkiralištima prije ulaska u zonu naselja. U svakom slučaju, očekuje se kako će boravak biti osjetno ugodniji, a posebno jer će osjetno manje površina biti prekriveno asfaltom. 

Autor projekta je Culdesec Tempe, a investicija je vrijedna oko 140 milijuna dolara. Naselje će prve stanare primiti na jesen sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara