Izabrali smo auto mjeseca, slažete li se?

Izabrali smo auto mjeseca, slažete li se?
Foto: Lamborghini

IAKO su Land Rover i njegov defender uz VW ID.3 najznačajniji noviteti ove godine, naš glas uputit ćemo jednom drugom automobilu.

Dolazi iz domene automobila snova. Točnije iz Lamborghinija i odaziva se na ime Sian. I za ovaj izbor ima puno opravdanja, a idu od dizajna, preko pogona, pa sve do ukupnog dojma koji ovaj automobil ostavlja na promatrača. O onome za upravljačem da i ne govorimo.

Kad je dizajn u pitanju, Lamborghini je zaslužio pohvalu jer je i u modernoj interpretaciji uspio zadržati svoj prepoznatljiv izgled. Ako se već "prodao" SUV-om, onda je ovdje ipak ostao dosljedan. Isto vrijedi i za dizajn interijera, a posebno za ono što ga pokreće.

 

Naime, premda je ovo prvi hibrid u ponudi Lamborghinija, ovdje nove tehnologije ne dolaze s nekim ciljem downsizinga. Naprotiv, V12 je i dalje tu, a epilog je najjači Lamborghini u povijesti. Baš kao što je to rekao prvi čovjek Lamborghinija za tehnologiju Maurizio Reggiani: "Naši klijenti ne žele težak auto i oni žele atmosferski V12. Mora biti agilan i zabavan.“

A kad je Aventador u pitanju, točnije njegov nasljednik, odluka još nije donesena. Na vagi je klasika, hibridno izdanje i plug-in hibrid. Dakle, Sian je početak novog razdoblja u kojem nijedan budući vlasnik neće ostati zakinut. V12 ostaje u igri.

A ako ćemo o Sianu, vrijedi ponoviti. S dodatnih 34 KS iz elektromotora masa je porasla za samo 34 kg. 6.5 V12 atmosferac je u centru pažnje, a konačno u maksimumu pogon daje 819 KS. Dovoljno da 100 km/h ima za manje od 2,8 sekundi i da uz osmijeh na licu vozača stigne do 350 km/h. I svi primjerci, njih 63, usprkos cijeni od 3,3 milijuna eura prodani su unaprijed. Razumljivo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara