Opelovi automobili mogu "vidjeti"

OPEL će s novom Insignijom premijerno lansirati novi sigurnosni sustav uz pomoć kojeg će biti objedinjeni postojeći sustavi upozorenja i u konačnici unaprijeđena sigurnost u vožnji.

Opel Eye karakterizira širokokutna kamera visoke razlučivosti kamera putem koje se na dva načina pomaže vozačima. Naime, opcija prepoznavanja prometnih znakova čita znakove ograničenja brzine i zabrane prometovanja te ih prikazuje na ploči s instrumentima. Dodatno, upozorenje pri napuštanju trake obavještava kada vozač slučajno iziđe iz svoje trake. Ova dva sustava zajedno definitivno poboljšavaju sigurnost vožnje, smanjuju stres, a mogu spriječiti i plaćanje skupih kazni za prebrzu vožnju.

Sustav obuhvaća i procesore razvijene zajednički od strane GM-ovih/Opelovih inženjera u Rüsselsheimu i stručnjaka Opelovog partnera, tvrtke Hella.

Kamera je smještena između vjetrobranskog stakla i retrovizora te detektira prometne znakove i horizontalnu signalizaciju. Veličine mobilnog telefona, kamera može napraviti 30 snimaka u sekundi, dok dva procesora uz pomoć GM-ovog softvera filtriraju i očitavaju iste.

Prepoznavanje znakova

Prepoznavanje prometnih znakova može očitavati ograničenja brzine i zabrane prometovanja, pa čak i obavijestiti vozača kad ograničenje brzine prestaje važiti. U ovisnosti o uvjetima osvijetljenosti, sustav prepoznaje i očitava znakove na udaljenosti od 100 metara. Algoritam djelovanja je takav da prvo fokusira na kružne uzorke, a zatim prepoznaje brojeve unutar kruga preko usporedbe obrisa. Ako slika koju prima odgovara slici prometnog znaka pohranjenoj u arhivi, znak se prikazuje na ploči s instrumentima.

Sustav uvijek prikazuje najrelevantnije informacije za sigurnu vožnju, a filtrira ostale znako-ve koji mogu preopteretiti vozačevu pažnju. Ako prepozna dva znaka u malom vremenskom razmaku, tada će posebni znakovi upozorenja, kao što je "promet zatvoren", imati prednost pred znakom ograničenja brzine.

Upozorenja se prikazuju na nekoliko sekundi kao simbol u središtu ploče s instrumentima, između glavnih instrumenata. Vozač može maknuti taj simbol u bilo kojem trenutku pritis-kom na gumb na upravljaču automobila.

Procesori mogu prepoznati prometne znakove jer su svi jedinstveno oblikovani, kako je propisano Bečkom konvencijom o prometnim znakovima i signalima. Utemeljena 1968., ova konvencija standardizira prometne znakove u više od 80 država.

Upozorenje pri napuštanju trake

Kamera Opel Eye također provjerava položaj vozila unutar prometne trake.  Upozorenje pri napuštanju trake može se isključiti pritiskom na gumb, a kada je aktivno, upozorava vozača zvukom gonga i bljeskanjem na ploči s instrumentima.

Upozorenje pri napuštanju trake koristi drugi signalni procesor i softver za filtriranje traka i longitudinalnih uzoraka pri brzinama većim od 50 km/h.

Vozači mogu unaprijed biti obaviješteni ako se drugi automobil kreće u tzv. "mrtvom kutu", zaustavio se na mjestu koje je teško ili nemoguće vidjeti ili namjerava ući na isto raskrižje. Trenutno se u njemačkoj saveznoj državi Hessen provodi pilot-projekt u suradnji sa saveznom vladom.

Osim Insignije, i drugi modeli Opela će uskoro biti opremljeni ovim sustavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara