Pedeseti rođendan Peugeota 403

OVE godine Peugeot obilježava pedeseti rođendan modela 403 koji je obilježio polovicu prošlog stoljeća.

Peugeot 403 je prvi model razvijen u suradnji s talijanskim dizajnerom Pininfarinom, a predstavljen je daleke 1955 godine. Bio je to prvi Peugeot model s izbočenim vjetrobranskim staklom i prvi francuski automobil s ugrađenim dizel motorom.


Kliknite na fotografiju za istu većih dimenzija

Godinu dana nakon predstavljanja, u rujnu 1956. godine, na bazi limuzine razvijena je i dvadesetak centimetara dulja Family verzija, koja je mogla primiti sedam osoba. Iste godine model je predstavljen i u verziji cabriolet.

Osnovni pogonski agregat bio je 1.5-litreni benzinski motor koji je razvijao 66 KS i 102 Nm. Ovako motorizirani automobil postizao je maksimalnih 130 km/h, a ubrzanje do 100 km/h trajalo je nešto manje od pola minute.


Kliknite na fotografiju za istu većih dimenzija

Model 403 proizvodio se do 1967. godine, a proizveden je u ukupno 1.214.121 primjeraka. Danas je posebno omiljen među kolekcionarima, a u prilog njegovoj popularnosti govore brojni klubovi obožavatelja.

Proslava 50-og rođendana upriličena je na pariškom Trocaderu, na istom mjestu gdje je model predstavljen javnosti i novinarima 1955. godine.


Kliknite na fotografiju za istu većih dimenzija

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara