Prodaje se najbolji auto u povijesti

Prodaje se najbolji auto u povijesti
Foto: Mclaren/RM Spothebys

PROIZVEDENA su samo dva ovakva primjerka, pa će i cijena biti odgovarajuća.

Nema sumnje, McLaren F1 spada u red najvećih tehnoloških dostignuća u cestovnom transportu. Remek-djelo Gorduna Murraya je automobil kojem se i danas divimo, i to svakome od 106 proizvedenih. A od tih 106 tek ih je 64 smjelo izaći na javnu cestu, a među njima posebno mjesto dobiva onaj sa serijskim brojem #18.

Naime, nekad najbrži automobil na svijetu imao je i svoje specijalno izdanje s LM specifikacijom motora i tzv. downforce paketom karoserijske nadogradnje. Vanjski znak raspoznavanja je fiksno stražnje krilo, a u vožnji se BMW-ov V12 dragulj zavrti 1.000 o/min više od standardne izvedbe. Razvija blizu 700 KS, a i danas je na stazi jednostavno nezaustavljiv.

A upravo taj primjerak bit će ponuđen idućeg mjeseca na aukciji u Montereyu. Očekuje se veliki interes kolekcionara, a pratit će ga astronomske ponude. Vjeruje se da će lako postići cijenu veću od 15 milijuna, dolara ili eura, sasvim svejedno. I pritom je manje bitno da je prešao 21.500 km. Uostalom, automobil se isporučuje s pismom preporuke koje potpisuje glavni serviser ovog modela, Harold Dermott: "F1/018 je moj najdraži F1 i jedan od najzahtjevnijih koje smo imali prilike stvoriti".

>> McLaren F1: Automobil koji je promijenio svijet

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara