Prvih 13: Oni su se odrekli dizelskih motora

Prvih 13: Oni su se odrekli dizelskih motora
Foto: M.N, Jeep,Porsche

TOYOTA nije jedini proizvođač koji je iz svoje game povukao dizelske motore.

Istina, to je tek dijelom točno jer terenski program, Land Crusier i Hilux, i dalje svoju ponudu baziraju na moćnim dizelašima. Zajedno s Toyotom dizelaše je iz ponude izbacio Lexus, i to još 2013. godine, te ih jednako uspješno zamijenio hibridima.

Vratimo li se na abecedni popis, dolazimo do prvog slova abecede, ali ne i Audija. On će kao i ostatak grupe koja je zakuhala priču s dizelašima ostati vjerni TDI-u. Ali ne i Alfa Romeo, tvrtka koja je prva imala common rail tehnologiju u svojoj postavi.

FCA grupa je donijela stratešku odluku, a prema njoj u budućnosti nema mjesta za dizelaše. Logično, istim putem ide i Fiat, a zadnji dizelaš iz njihove tvornice izaći će do 2022. godine. Dio grupacije je i Jeep, a njemu će povratak na benzin nešto teže pasti, bar u tržišnom smislu. I Maserati se okušao s dizelašima, ali poput Porschea nije napravio dobar posao. Sada se okreće struji i hibridima u obliku maserati Blue strategije.

Renault Nissan alijansa se još nije odrekla dizelaša, ali je na tom putu. Prvi je rekao ne najmlađi član – Mitsubishi. Uz njega je i Nissan, koji će idući u Europi pobjeći od nafte. Razvoj dizelaša je obustavljen, električni pogoni su konkurentni, a za komercijalna vozila predvidjeli su druge proizvođače motora. Od japanskih proizvođača tu je i Suzuki, koji će dizelaše ipak zadržati na indijskom i sličnim mu tržištima.

Polako smo došli i do slova P, odnosno do Porschea. Oni su dugo vagali i premišljali se da bi na kraju odlučili maknuti iz game dizelaše posuđene od Audija. Ništa strašno, oni su činili do 15% prodaje. Na istom putu je i Volvo, te njegova mlada marka Polestar. Novi modeli više nemaju predviđene dizelaše u ponudi. I zadnji kojeg ćemo spomenuti je Smart. On će u budućnosti u potpunosti prijeći na struju, ali nažalost onda će i nestati s tržišta. Osim ako Mercedes ne odluči udružiti snage s nekim drugim umjesto Renaulta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara