VIDEO Ford je predstavio Mach-E, svoj prvi potpuno električni SUV

VIDEO Ford je predstavio Mach-E, svoj prvi potpuno električni SUV
Screenshot: Top Gear

FORD Mustang Mach-E, potpuno električni SUV „inspiriran“ slavnim kupeom s dva sjedišta, debitirao je u nedjelju navečer u Los Angelesu započevši ono što će zasigurno biti višegodišnja rasprava o tome zaslužuje li ovo vozilo naziv Mustang u formi ili funkciji. Karakter i performanse neće biti poznate sve dok se prvi auto ne pojavi sljedeće godine. Ali putovanje modela Mach-E od nepostojanja do nedjeljnog predstavljanja (s Idrisom Elbom kao „ambasadorom brenda“) u samo dvije godine svakako je impresivan početak, piše web stranica wired.com.

Osim kratkog izleta u potpuno električni pogon u prvoj polovici ovog desetljeća s Focusom Electric, Ford je svu svoju energiju uložio u hibride. U međuvremenu su Tesla, Nissan, Jaguar, BMW, General Motors, Porsche, Audi, Hyundai i ostali izgradili tržište automobila na baterije, ozbiljno stvarajući proizvode s nultom emisijom. Tako je bilo sve do 2017. godine kad su Fordovi šefovi odlučili da su EV tehnologija, interes kupaca i regulatorna realnost dosegnuli točku u kojoj se treba odmaknuti od benzina. Pokrenuli su interni projekt pod nazivom Team Edison koji je zadužen za proizvodnju prvog kompanijskog vozila na baterijsko-električni pogon.

Ford se već odlučio na napuštanje limuzina iz svoje ponude pa je stvaranje SUV-a, posebice crossovera koji se dobro prodaju, bio prirodan izbor. Spoznaja tko će kupiti takvo nešto bila je malo kompliciranija. „Odlučili smo se fokusirati na tehnologiju i na to kako je ona zaista promijenila život. Radi se o uklanjanju trenja iz naših života ili prihvaćanja nečega što zaista volimo“, rekao je Jason Castriota, Fordov direktor brenda za električna vozila.

Fokus na vozaču

Dakle, Ford se usredotočio na vozača koji očekuje da će nova tehnologija omogućiti više onoga što mu se sviđa, a manje onoga što mu se ne sviđa. To se svelo na stvari kao što su jednostavan pristup stanicama za punjenje. Ford je sklopio partnerstvo s Electrify Americom i ostalim dobavljačima kako bi ponudio pristup svim punjačima s jednim korisničkim računom, omogućivši domet od 47 milja nakon samo 10 minuta punjenja na punjačima od 150 kW. Mach-E će nuditi bežično ažuriranje kakvo imaju i Teslini automobili. Novi informacijsko-zabavni sustav uključuje kartičnu prezentaciju opcija koje se mogu premještati i kojima se može pristupiti velikim fizičkim funkcijama integriranim u središnji zaslon od 15 inča.

Što se tiče dizajna, Team Edison je gravitirao Mustangu vidjevši u njemu bazu fanova sličnu onoj oko električnih vozila, dakle ljude koji žele nešto uzbudljivo i drukčije. Nakon interne „provjere stvarnosti“ s istraživanjem tržišta i kupaca, odlučili su brendirati auto kao nešto nadahnuto Mustangom te ga nazvati Mach-E. Dakle, iako se ne radi o službenom Mustangu, SUV dijeli neke vizualne karakteristike s njim. Među ostalim, to se odnosi na niski prednji dio vozila, duži razmak između osovina, široke bokove, troredna stražnja svjetla i logotip s galopirajućim ponijem.

Vrijeme je bilo ključno pa se dizajnerska ekipa oslanjala na CAD alate koji su im omogućili da izgled i oblik vozila mijenjaju na ekranu, manje se fokusirajući na glinu. „U ponedjeljak smo napravili skice, u utorak odabrali jednu, u srijedu izradili CAD model, u četvrtak ga proizveli i u petak predstavili. Kad smo se zatvorili u studio, imali smo eureka trenutak. Vidjeli smo temu, fluidnost i senzualnost za koje smo znali da ju mlađi kupci žele te vizualnu snagu koju Mustang treba. I koja je također govorila da je električan“, rekao je voditelj dizajna Chris Walter.

Ništa od toga ne bi vrijedilo mnogo da Ford nije uspio Mach-E stvoriti kao respektabilno i privlačno električno vozilo. Ford ima ograničeno iskustvo s potpuno električnim autima, ali zato ima veliki know-how kad su u pitanju hibridi. A nije mu strano ni dizajniranje automobila, ni izvlačenje većeg dometa iz graciozne aerodinamike. Iako ekipa nije objavila konačni koeficijent otpora, naglašeno je da su „apsolutno oduševljeni“ finalnim proizvodom.

U mehaničkom pogledu, pet različitih izvedbi dolazi s opcijama sa stražnjim pogonom (jedan veliki motor straga) i pogonom na sva četiri kotača (s još jednim manjim motorom naprijed). Verzija GT imat će veće motore i naprijed i straga iako Ford još nije otkrio sve specifikacije tih motora. Šasija je podešena na Fordovu Nascar trkačkom simulatoru u Sjevernoj Karolini. Tamo su inženjeri iskušali različite konfiguracije, pa čak i simulirali spojeve guma prije bilo kakvih testova u realnom okruženju.

255 konja

Razvoj baterije također je odrađen unutar kompanije s litij-ionskim ćelijama u paketu, konfiguriranim da optimiziraju prostor u svakom od dva bloka. „Sigurnosni dio napadamo iz različitih uglova. Želimo biti sigurni da neće doći do kratkog spoja zbog prekomjernog punjenja ili izloženosti temperaturama štiteći baterije od termalnog širenja i osiguravajući odgovarajuće hlađenje te strukturalnu zaštitu tijekom sudara“, kaže V. Anand Sankaran, glavni inženjer pogonskog sklopa.

Dvije vodonepropusne baterijske opcije, standardna 75,7 kWh litij-ionska baterija i pojačana od 98,8 kWh, bit će lako prilagodljive Fordovim budućim električnim vozilima, među kojima je F-150 električni kamionet i električni Mustang kupe, o kojima već kruže priče.

Dosad je Ford bio stidljiv kad su u pitanju performance modela Mach-E. Ovisno o modelu, SUV će trebati 3,5 do 5,5 sekundi za ubrzanje od 0 do 100 km/h. Početni model Select koštat će 43.895 dolara (prije porezne olakšice za električna vozila od 7500 dolara), imat će stražnji pogon ili pogon na sva četiri kotača s procijenjenim dometom od 230 milja. Cijena Premium modela počinje od 50.600 dolara. GT verzija, koja će biti ultimativno mjerilo zaslužuje li ovaj auto naziv Mustang, koštat će najmanje 60.500 dolara i bit će puštena u prodaju 2021. godine.

Snaga motora kretat će se od 255 konjskih snaga i okretnim momentom od 414 Nm za stražnji pogon, do 322 konjske snage i 565 Nm za izvedbu s pogonom na sva četiri kotača. GT će imati prilagodljiv MagneRide ovjes i 459 konjskih snaga i 829 Nm. Odaberete li veći baterijski paket, ako je dostupan u određenoj razini opreme, domet može biti i do 300 milja.

Ford još nije objavio ostale specifikacije za model GT, ali glavni inženjer Ron Heiser nije zabrinut: „Naš temeljni Mach-E s pogonom na sva četiri kotača bit će brži nego Porsche Macan Turbo. GT će biti vrlo blizu modela 911 GTS“. I tako Mach-E možda neće izgledati kao Mustang, ali svakako zvuči kao Mustang.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara