Ivan Mlinar prvi je nož iskovao sa 17 godina. Sad je pravi majstor
"POČEO sam kovati, a noževi su bili neuspješni. Bilo je nekoliko neuspješnih radova dok napokon nisam napravio nešto uspješno" - ovim riječima nam je Ivan Mlinar (22) iz Reke kraj Koprivnice počeo opisivati svoje početke u kovanju noževa. Ovaj mladi Koprivničanac bavi se jednim od najstarijih zanata, a sve je započelo iz čiste znatiželje.
"Htio sam si zadati nekakav izazov da vidim mogu li ja to. Moji su prijatelji kod kuće znali raditi nešto slično, pa sam i ja odlučio napraviti jedan nož. Gledao sam po internetu kovačka natjecanja i tako je sve krenulo. Ljudima se to počelo sviđati, publika se počela širiti pa sam nastavio u istom tempu", rekao nam je Ivan.
U svakom početku, bilo da se radi o pokretanju biznisa ili isprobavanju novih aktivnosti, postoji određena doza straha, a Ivan kaže kako ga je neuspjeha i danas strah: "I to još više nego što me je prije bilo. Danas se očekuje puno više nego prije tako da je stres puno veći. Strah je uvijek tu, pogotovo kad noževe šaljem u inozemstvo, nekome tko je kuhar i tko se duže bavi tim."
Svoj prvi nož čuva i danas
Ivan je samostalno naučio kovati noževe jer nije znao nikoga tko se time bavi da bi mu pokazao.
"Učio sam na svojim greškama. Tada sam saznao za kovače izvan Hrvatske i oni su mi dali savjete što i kako da bolje napravim i što da ne radim. Bilo je dosta neuspjeha, radova koje sam bacio i koji nisu bili upotrebljivi, ali na kojima sam se učio", govori nam mladi kovač.
Svoj prvi nož izradio je prije pet godina i još uvijek ga čuva.
"To je bilo koma i katastrofa. Radilo se o malom komadu željeza koji sam pokušao toplinski obraditi i tada mi je puknuo napola. Znači moj prvi nož je zapravo u dva dijela. Čuvam ga čisto da me podsjeti gdje sam bio na početku, a gdje sam sada. Tada sam krenuo konkretnije raditi, da to izgleda dobro i ima funkciju", prisjeća se Ivan.
Postoje tri osnovne vrste noževa
Objasnio nam je kako postoji mnogo vrsta kuhinjskih noževa, koji se mogu podijeliti u tri osnovne skupine: japanski, europski i western (američki) stil.
"Prema tome možemo lakše odrediti kako će nož izgledati. Recimo, europski stil noža, konkretnije francuski, stil je kakav mi koristimo u kuhinji i kakav se prodaje u dućanima. Uglavnom su zaobljeni, nemaju oštre kutove, kao na primjer japanski", objašnjava.
Japanski noževi su drugačiji, imaju svoju tradiciju: "Oni imaju noževe za apsolutno sve što možete pronaći u kuhinji – od povrća, voća, ribe, mesa… Imaju puno noževa koji izgledaju slično, ali zapravo nisu, već imaju potpuno različite namjene."
Treći stil je western, koji je krenuo 60-ih godina prošlog stoljeća i to su inačice europskih i japanskih noževa.
"Oštri kutovi se spajaju s raznim oblinama pa se dobije zanimljiv spoj. Ljudi vole taj western stil jer je drugačiji i pomalo egzotičan. Svakako svi noževi imaju svoju publiku", napominje Ivan.
Izrada noža traje 4 sata do 4 dana
Objasnio nam je i koliko vremena provodi u kovačnici te koliko traje izrada noža.
"Ako radim jednostavniji nož, onda ga mogu brzo napraviti, kroz četiri do pet sati. Za kompliciranije noževe mi treba tri do četiri dana jer se treba posvetiti detaljima i poliranju. Sve ovisi o kompliciranosti noža i sastavu. Ima svega – od jednog dana pa do perioda od šest mjeseci u kojem se možeš baviti jednom stvari", rekao nam je Ivan.
Najtraženiji su kuhinjski noževi jer su u svakodnevnoj upotrebi i ljudi ih najviše koriste.
"Takvih je najviše izašlo iz moje kovačnice. Od početka mi je cilj bio napraviti dobar kuhinjski nož, ali sam se ipak okrenuo izradi lovačkih noževa jer ih je bilo lakše izraditi. Onda sam krenuo izrađivati kuhinjske noževe i tako sam se usavršio. To mi je gušt svaki dan raditi", govori.
Važni su čišćenje i održavanje
"Jedna od glavnih stvari je da se noževi ne stavljaju u perilicu suđa. Ne treba ih koristiti pri jako visokim temperaturama ni polijevati kipućom vodom. Preporučuje se korištenje drvenih daski za rezanje kako bi se produžio vijek očuvanja oštrice. Ako je moguće, svaki nož treba odvojiti od ostalih da se ne sudara s ostalima jer tako nastaju štete po oštricama. Treba paziti pri čišćenju i održavanju, ali i redovno oštriti noževe. Nož će tako uvijek obavljati svoju dužnost", naglašava Ivan.
Osim noževa, s vremena na vrijeme izrađuje i druge predmete.
"Izrađujem štapiće za jelo ili kad mi ostane viška materijala, napravim ogrlicu. Sada sam krenuo s izradom, primjerice, vješalica i potkova. Ne idem u preveliku širinu, već pokušavam usavršiti kovanje noževa do najveće razine", rekao nam je za kraj.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati