21-godišnjak umro nakon što je u proteinski shake dodao fatalni sastojak

21-godišnjak umro nakon što je u proteinski shake dodao fatalni sastojak
Foto: Facebook, Instagram

21-GODIŠNJI Australac preminuo je nakon što se predozirao legalno dostupnim sastojkom koji se na tržištu može pronaći kao dodatak prehrani.

Lachlan Foote u svoj proteinski shake na Novu godinu 2018. dodao je kofeinski prah. Njegov otac Nigel Foote vjeruje da ga je kupio od prijatelja iako se inače može kupiti i putem interneta.

Nigel smatra da njegovog sina nitko nije upozorio na opasnosti koje može uzrokovati kofein u prahu jer je u shake stavio fatalnu količinu.

Ovo nije prvi slučaj smrti uzrokovane kofeinskim prahom. 2014. godine tinejdžer je u Ohiu umro samo nekoliko dana prije završetka srednje škole od predoziranja istom supstancom.

Kofeinski prah je vrlo moćna tvar koja se smije konzumirati samo u vrlo malim količinama. Časopis Health piše da je samo jedna čajna žličica kofeina u prahu ekvivalentna oko 16 šalica kave.

Ljudi ga koriste iz istog razloga zbog kojeg piju i kavu, odnosno kako bi povećali budnost i razinu energije.

“Daje ljudima polet, a za neke sportaše pospješuje izvedbu. Neki smatraju da im pomaže suzbiti apetit pa njime pokušavaju smanjiti tjelesnu težinu”, kaže dijetetičarka Julie Upton.

Američka Agencija za hranu i lijekove je 2018. objavila da će bolje regulirati prodaju kofeinskog praha. Pojasnili su da će prodaja “čistog ili visoko koncentriranog kofeinskog praha, kao i njegovi tekući oblici” biti zabranjena u velikim količinama.

“Manje od dvije žličice nekih oblika čistog kofeina mogu biti smrtonosna doza za većinu odraslih osoba, a čak i manje količine mogu biti opasne po život za djecu”, naveli su u priopćenju.

Međutim, jednostavnim pretraživanjem interneta moguće je pronaći više trgovina u kojima je dostupan kofein u prahu

“Ako kupujete proizvod za sportsku prehranu s dodanim kofeinom, uvijek pogledajte količinu kofeina koju sadrži”, savjetuje Upton.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kristen (@kristenchambers_216)

Kofein u prahu može uzrokovati porast broja otkucaja srca ili aritmiju te dovesti do napadaja i smrti.

“Ludost je da je nešto tako opasno toliko dostupno. Upozorite sve prijatelje, razgovarajte s djecom i provjerite kuhinjske ormariće. Čisti kofein u prahu izgleda kao i bilo koji drugi bijeli prah, ali samo jedna čajna žličica vas može ubiti”, upozorio je otac preminulog 21-godišnjaka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara