Bračni par koji je na keto dijeti šest godina otkriva koju hranu drže u kuhinji

Bračni par koji je na keto dijeti šest godina otkriva koju hranu drže u kuhinji
Foto: Instagram

BITI na ketogenoj dijeti nije jeftino. To najbolje znaju David Harper i njegova supruga Dale Drewery koji su prije šest godina odabrali ovaj plan prehrane. 

Naime, ketogena dijeta se temelji na smanjenom unos ugljikohidrata, a povećanom unosu masti, što znači da je potrebno prilikom kupnje birati skuplje namirnice. Međutim, ovaj bračni par je uvjeren da će im se to na kraju vratiti.

“Ako sada ne vodimo računa o sebi, zdravlje će nam biti narušeno, a to će nas s godinama više stajati”, kaže David koji je sa suprugom nedavno napisao vodič kroz ketogenu dijetu BioDiet.

U vodiču su pojasnili da oni primjerice vole piletinu i jaja što nisu skupe namirnice poput orašastih plodova i sjemenki.

Svi koji su na keto dijeti, dvije trećine dnevnog kalorijskog unosa, odnosno 70 do 80 posto, temelje na mastima. Općenito, dnevni unos ugljikohidrata ne bi trebao prelaziti pet posto. Cilj je dovesti tijelo u stane ketoze tijekom kojeg tijelo crpi gorivo iz masti, a ne ugljikohidrata. Sličan je i princip povremenog posta kada tijelo prestaje za energiju koristiti glukozu i poseže za zalihama masti.

U domu ovog para su zabranjeni šećer i drugi ugljikohidrati. Jedu povrće kao što su artičoke, šparoge, avokado, paprike, brokula, prokulice, kupus, cvjetača, patlidžan, kelj, salata, gljive, luk, masline, špinat, tikva, rajčice i tikvice. 

Sve obroke spremaju isključivo na maslinovom ili kokosovom ulju.

U njihovom se hladnjaku nalaze vrhnje, jaja i jogurt, a u smočnici imaju zalihe lješnjaka, oraha i oraščića. Kod njih se mogu naći sezam, kao i sjemenke suncokreta i bundeve.

Zbog fruktoze, voće generalno izbjegavaju, osim ribizla, borovnica, jagoda i malina.

Od mesa jedu sve, a kad je riba u pitanju biraju losos, tunu, sardinu te školjke. Nije im stran ni tofu.

“Keto dijeta je dosta ograničavajuća pa većinom jedemo kod kuće”, kaže Drewery.

Ketogena dijeta nije za svakoga

Mnogi liječnici i nutricionisti upozoravaju da keto dijete nosi određene rizike. Svatko tko razmišlja o mršavljenju, mora razgovarati sa svojim liječnikom.

Osim toga, nisu svi ugljikohidrati nužno loši za naše zdravlje. Mnoge studije su pokazale da obično najduže i najzdravije žive ljudi koji se drže mediteranske prehrane, koja uključuje masti, ribu i orašaste plodovi (poput ketogene dijete), ali i puno voća i cjelovitih žitarica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara