Čini se da postoji samo jedna stvar o kojoj se trebate brinuti ako ste na dijeti

Čini se da postoji samo jedna stvar o kojoj se trebate brinuti ako ste na dijeti
Foto: 123RF

ISTRAŽIVAČI predlažu novi način gledanja na gubitak kilograma.

Posljednje studije pozabavile su se pitanjem u koje doba dana je najbolje jesti ako želite regulirati tjelesnu težinu. Naime, čini se da naše tijelo potpuno drugačije reagira na iste obroke ako ih jedemo u različito vrijeme.

Prema tome, ako je vjerovati tvrdnjama istraživača, jednostavnom promjenom vremena obroka, a ne onoga što se nalazi na vašem tanjuru, mogli biste doći do toliko željenog gubitka težine.

"U sljedećih nekoliko godina vidjet ćete mnogo istraživanja na ovom području", tvrdi dr. Jonathan Johnston, kronobiolog sa Sveučilišta Surrey.

Polazišna točka ovog istraživanja bila je činjenica da svi mi imamo “glavni sat” u dijelu mozga koji se naziva suprahijazmatska jezgra, a koji kontrolira osjećamo li se umorni ili smo puni energije. Ipak, tek su relativno nedavno znanstvenici otkrili da također imamo satove unutar svake pojedinačne stanice u tijelu te oni rade u skladu sa spomenutim glavnim satom, piše The Sun.

"Sve vrste procesa su pod utjecajem tih unutarnjih satova", objasnila je Gerda Pot, gostujuća predavačica nutricionističkih znanosti na King's Collegeu u Londonu te je dodala: "To uključuje apetit, probavu, razinu šećera u krvi i metabolizam."

To znači da naše tijelo prirodno ima vrijeme kada se najbolje može nositi s hranom.

"Ako se neuredno hranite, to bi moglo povećati rizik od pretilosti i drugih kroničnih bolesti kao što je dijabetes", dodaje Gerda koja tvrdi kako je pridržavanje redovitog vremena obroka važno za metabolizam.

"Jedna studija koju smo proveli na temelju dnevnika hrane pokazala je da su oni koji su jeli neredovito - jedan dan obilno ručali, a drugi dan potpuno preskočili ručak - imali veću vjerojatnost da budu pretili unatoč tome što su ukupno unijeli manje kalorija u usporedbi s onima koji su redovito jeli", objasnila je Pot.

Studija sa Sveučilišta Surrey zatražila je prošle godine od polovice ispitanika da odgode doručak za 90 minuta i pojedu večeru 90 minuta ranije nego obično. Temeljem toga znanstvenici su otkrili da su sudionici izgubili dvostruko više masnog tkiva u usporedbi s volonterima koji su jeli u uobičajeno vrijeme, iako su obje skupine konzumirale isti broj kalorija.

Druga studija iz 2018. godine pokazala je da su odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje su jele samo između 10 i 18 sati tijekom 12 tjedana smanjile unos kalorija u prosjeku za 300 kalorija dnevno i izgubile oko 3% tjelesne težine - iako su mogle jesti što god žele.

Odnosno, umjesto da panično brojite kalorije koje ste unijeli u organizam tijekom dana, radije više pažnje obratite na vrijeme u koje jedete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara