Dijetetičarka: Ovaj doručak pridonosi mršavljenju i stabilizira razinu šećera u krvi
POČETAK dana s doručkom bogatim proteinima strateški je potez za one koji žele potaknuti gubitak masnoće i stabilizirati razinu šećera u krvi. Jutarnji obroci bogati bjelančevinama ne samo da zaustavljaju glad, već i podižu brzinu metabolizma, pomažući u sagorijevanju kalorija tijekom dana.
Osim toga, optimiziranjem unosa proteina za doručak s jednostavnim trikovima, možemo regulirati razinu šećera u krvi, sprječavajući skokove i padove koji često dovode do žudnje za slatkom hranom i potiču gubitak masnoće.
Dijetetičarka Krutika Nanavati otkrila je trik za doručak koji nam može dodatno pomoći, potaknuti mršavljenje i stabilizirati razinu šećera u krvi.
Visokoproteinski obrok može povećati toplinski učinak hrane i potaknuti mršavljenje
Protein pomaže povećati osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i obuzdavajući želju za hranom tijekom dana. Vlakna usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok, sprječavaju nagle skokove razine šećera u krvi i potiču održivu razinu energije. Dakle, kombinacija visokoproteinskog doručka i hrane bogate vlaknima pomaže u gubitku masti i održavanju razine šećera u krvi.
Osim toga, vlakna pomažu zdravlju probave i smanjuju nadutost.
"Jedan učinkovit trik koji pomaže u gubitku masnoće uključuje kombiniranje nemasnih proteina, poput jaja ili grčkog jogurta, s povrćem bogatim vlaknima i cjelovitim žitaricama. Ova kombinacija osigurava visok unos proteina za pokretanje metabolizma te ravnomjerno otpuštanje glukoze u krvotok, što je ključno za održavanje stabilne razine šećera u krvi tijekom dana", objasnila je Nanavati za SheFinds.
Dodaje da početak dana s visokoproteinskim obrokom može povećati toplinski učinak hrane što rezultira većim sagorijevanjem kalorija tijekom probave, u usporedbi s mastima ili ugljikohidratima. Također, hrana bogata proteinima nudi pojačanu sitost, umanjujući iskušenje da se kasnije prepustimo nezdravim grickalicama.
Redovita konzumacija obroka s visokim sadržajem proteina može poboljšati osjetljivost na inzulin
Neke opcije ovakvog doručka su kajgana sa špinatom i tost od cjelovitog zrna, zobene pahuljice s narezanim bademima i jabukama narezanim na kockice, malo grčkog jogurta te tost od cjelovitih žitarica s avokadom i dimljenim lososom.
"Uključivanje dobrog izvora proteina u doručak može pomoći u umjerenoj apsorpciji šećera u krvotok, sprječavajući skokove i padove razine šećera u krvi. Redovita konzumacija obroka s visokim sadržajem proteina, osobito ujutro", zaključila je Nanavati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati