Drastičnom promjenom tjelesne težine možete razviti demenciju, tvrdi znanost

Drastičnom promjenom tjelesne težine možete razviti demenciju, tvrdi znanost
Foto: 123RF

DRASTIČAN dobitak ili gubitak kilograma u kasnijoj životnoj dobi može povećati rizik od demencije za 25 posto, pokazalo je jedno južnokorejsko istraživanje. 

Muškarci u dobi od 60 do 79 godina, čiji je indeks tjelesne mase porastao za deset posto i više tijekom dvije godine, razvili su rizik demencije za 25 posto. Onima koji su izgubili na težini rizik od razvoja demencije povećao se za 26 posto. 

Što se žena tiče, kod njih je značajna promjena tjelesne težine rezultirala 15 do 17 posto većom vjerojatnošću da će patiti od demencije, pokazalo je istraživanje provedeno na 67.000 ljudi. 

Stručnjaci smatraju da drastične promjene tjelesne težine mogu oštetiti krvne žile i utjecati na hormone što je opet povezano s rizikom od demencije.

"Dobitak i gubitak tjelesne težine mogu biti značajni čimbenici rizika povezani s demencijom. Naši rezultati pokazuju da je kontrola tjelesne težine i održavanje zdravog način života korisno u prevenciji, čak i kasnije u životu", rekao je prof. Jin-Won Kwon s Kyungpook National University.

"Zdrava tjelesna težina u bilo kojem trenutku života može imati važne zdravstvene koristi, uključujući i pomoć u kontroli faktora rizika od demencije kao što su dijabetes i visoki krvni tlak", objasnila je dr. Jana Voigt iz Alzheimer’s Research UK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara