Izbjegnite trovanje hranom: Uvijek bacite stari, pljesnivi kruh

Izbjegnite trovanje hranom: Uvijek bacite stari, pljesnivi kruh
Foto: 123RF

KADA se na kruhu pojavi plijesan, mnogi samo odstrane taj komad i pojedu ostatak. No stručnjaci upozoravaju kako to ne bi smjeli raditi jer je to jedan od najčešćih načina koji izazivaju trovanje hranom.

To su otkrili stručnjaci iz organizacije potrošača Choice koji su izdali i informativni vodič o prevenciji trovanja hranom i mitovima.

Pljesnivi kruh najbolje je baciti jer plijesan proizvodi opasne toksine koji su mnogima nepoznanica jer nisu vidljivi. 

“Ako odstranite problematičan dio kruha, niste uklonili toksine”, kažu.

Neki sirevi trebaju imati plijesan, no uvijek je potrebno biti na oprezu jer plijesan može oštetiti imunološki sustav, jetru ili bubrege.

Najopasnija je hrana koja se čuva na temperaturi između pet i 60 stupnjeva Celzijusa. Bakterije tada mogu rasti i razmnožavati se.

“Topla hrana mora se postepeno ohladiti prije nego što je spremite u hladnjak. To je jedino mjesto gdje treba pohranjivati ostatke hrane”, stoji u priručniku.

Hrana se može kontaminirati i klicama koje se najčešće kriju u sirovom mesu i neopranom voću i povrće koje dolazi u doticaj s drugom hranom.

“Miris truleži obično uzrokuje relativno bezopasna bakterija pseudomonas”, kažu iz organizacije Choice.

Ostatke hrane, u pravilu, treba baciti nakon tri dana. To se odnosi na bolonjez koji se može skuhati u većim količinama, no treba ga pohraniti u čistu posudu i čuvati u hladnjaku. 

Riža, kažu stručnjaci, nikad se ne bi smjela konzumirati nakon dva dana.

“Sirova riža sadrži bakteriju Bacillus cereus koja može preživjeti kuhanje i uzrokovati ozbiljno trovanje hranom. Ako se kuhana riža predugo čuva na sobnoj temperaturi ili je temperatura u hladnjaku previsoka, bakterije se mogu umnožiti”, poručili su.

“Bacillus cereus sadrži toksine koje neće ubiti podgrijavanje pa ni to nije rješenje. Ako želite sačuvati već pripremljenu rižu, držite je u hladnjaku na temperaturi nižoj od četiri stupnja”, savjetuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara