Jedenje avokada dvaput tjedno smanjuje rizik od bolesti srca
KONZUMIRANJE dvije ili više porcija avokada tjedno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za petinu, pokazalo je novo istraživanje.
Studija objavljena u magazinu Journal of the American Heart Association ispitala je više od 68.000 žena i 41.000 muškaraca, odnosno njihove prehrambene navike kroz 30-godišnji period. Tijekom 30 godina zabilježeno je 9185 srčanih i 5290 moždanih udara.
Istraživači su identificirali vezu između konzumiranja zdravih masti i zdravlja srca, otkrivši da su oni koji su često jeli avokado smanjili rizik od koronarne bolesti srca za 21 posto, u usporedbi s onima koji nisu.
Uz to, zamjena pola porcije margarina, maslaca, jaja, jogurta, sira ili prerađenog mesa dnevno ekvivalentnom količinom avokada rezultirala je 16 do 22 posto manjim rizikom od srčanih bolesti.
Avokado sadrži dijetalna vlakna i ključne vitamine i minerale, uključujući vitamine C, R i K te magnezij. Također je zdrav izvor monozasićenih masti, koje pomažu u zaštiti srca održavanjem dobrog kolesterola i smanjenjem lošeg.
"Naša studija pruža dodatne dokaze da unos nezasićenih masti biljnog porijekla može poboljšati kvalitetu prehrane i važna je komponenta u prevenciji kardiovaskularnih bolesti", komentirala je dr. Lorena Pacheco, glavna autorica studije iz Škole javnog zdravlja Harvard TH Chan u Bostonu.
Istraživači nisu identificirali nikakve veze između konzumacije avokada i rizika od moždanog udara. Također su otkrili da zamjena avokada drugim biljnim izvorima zdravih masti, kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi i druga biljna ulja, ne nudi nikakve dodatne prednosti.
Iako se avokado može uzgajati diljem svijeta, primarni proizvođač je Meksiko.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati