Ne morate se brinuti: Ovaj kalkulator računa koliko slatkog smijete pojesti

Ne morate se brinuti: Ovaj kalkulator računa koliko slatkog smijete pojesti
Foto: 123RF

MOŽE vam pomoći da svoju prehranu dovedete u red.

Ako ste i vi jedan od sretnika koji je tijekom proteklih blagdana zaradio nekoliko kilograma viška ili se s njima već dulje borite, a svjesni ste da je vaš najveći problem nepravilna prehrana, mogao bi vam pomoći kalkulator dnevnih potreba. 

Uz malo truda i volje, a uz njegove smjernice, mogli biste se napokon početi pravilno hraniti i u organizam unositi onoliko kalorija koliko vam je stvarno potrebno s obzirom na vaše životne navike.

Kako cijela stvar funkcionira? On za svoj izračun koristi recentne metaboličke jednadžbe i koeficijente fizičke aktivnosti koje je razvio Odbor za hranu i prehranu američkog nacionalnog Medicinskog instituta.

Za početak, otkrit će vam koliki je vaš indeks tjelesne mase, ali valja naglasiti kako taj indeks tjelesne mase ne uzima u obzir sastav tijela, što znači da se tjelesna težina malo izvan vašeg prosjeka i dalje može smatrati zdravom ako je postotak masti u tijelu ispod prosjeka. Na temelju vašeg spola, godina, tjelesne težine i količine tjelesne aktivnosti, izračunat će koliko ugljikohidrata, proteina, vitamina, minerala i ostalih nutrijenata trebate unositi u organizam svaki dan, a dobit ćete i podatak o tome koliko dnevno trošite kalorija.

Na temelju svih ovih korisnih informacija, moći ćete zaključiti na kojim biste stvarima u svojoj prehrani trebali poraditi, ali i otkriti koliko biste određenih namirnica dnevno trebali pojesti.

Kalkulator dnevnih potreba možete pronaći ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara