Ni kava vas ne može razbuditi? Ove četiri namirnice će to uspjeti u trenu

Ni kava vas ne može razbuditi? Ove četiri namirnice će to uspjeti u trenu
Foto: 123RF

PONEKAD ni dovoljna količina sna ne jamči da ćete se ujutro probuditi odmorni, a tijekom takvih dana ni dupla doza kave ne pomaže. No umjesto da čekate večer i ponovni odlazak u krevet kako biste "napunili baterije", razlog iznenadnog umora možete potražiti i na svom tanjuru.

Naime, do nedostatka energije dolazi i zbog loših prehrambenih navika pa ako preskočite doručak ili navalite na peciva i krafne gotovo je sigurno da ćete cijelog dana osjećati posljedice. 

No ako jutro započnete nekom od ovih namirnica, možete biti sigurni da će vas one ekspresno razbuditi, ali vam i osigurati dovoljnu količinu energije za sve dnevne obveze:

Voda

Pobrinite se da svako jutro započnete čašom vode. Osim što ćete tako osigurati hidratizaciju, ona će vašem organizmu pomoći da se brže razbudi. Čak i blaga dehidracija može usporiti rad mozga budući da tijelo nema dovoljno vode da obavlja sve svoje funkcije, a upravo je to stanje u kojemu se većina ljudi probudi.

Zobena kaša

Čini se da se ovaj klasik s razlogom nalazi na jutarnjem jelovniku mnogih ljudi. Naime, zdjela zobene kaše energetska je bomba niskog glikemijskog indeksa zbog čega ćete dugo biti siti i puni energije. Za razliku od kave, zahvaljujući kojoj ćete osjetiti nagli porast energije, ali i vrlo brzi pad, sa zobenom kašom to vam se neće dogoditi.

Lisnato zeleno povrće

Vjerojatno vas, baš kao i većinu ljudi, apsolutno ne privlači ideja da dan započnete zdjelicom punom svježe salate. No ono sadrži velike količine vitamina B koji pomaže tijelu da hranu koju ste pojeli pretvori u energiju. Upravo zato razmislite o tome da u svoj smoothie ubacite nekoliko listova špinata ili nekog drugog lisnatog povrća.

Metvica

Istraživanja su pokazala kako miris paprene metvice povećava budnost i smanjuje umor, a upravo bi vam ta spoznaja mogla poslužiti kao poticaj da svoju kavu zamijenite čajem od metvice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara