Određene vrste stresa mogu biti kobne za vaše zdravlje. Znate li ih prepoznati?

Određene vrste stresa mogu biti kobne za vaše zdravlje. Znate li ih prepoznati?
Foto: 123RF

ŽIVOT bez ikakvog stresa zvuči kao san, ali istraživanje pokazuje da je zapravo dobro kada izađete iz zone komfora. Pozitivna strana stresa je što vas ponekad može motivirati.

Dobar i loš stres

Čitav život sastoji se od niza prepreka koje izazivaju stres, ali postoje određene razine stresa koje mogu izazvati pozitivan ili negativan učinak:

Pozitivan odgovor na stres normalan je dio razvoja i karakterizira ga kratki porast broja otkucaja srca i blago povišenje razine hormona.

Tolerantan odgovor na stres u većoj mjeri aktivira sustave uzbune. To se događa prilikom prekida veze ili iznenadne ozljede.

Toksični odgovor na stres nije normalan i šteti zdravlju.

Ali, da biste razumjeli zašto tijelo reagira na drugačiji način, morate razlikovati različite vrste stresa, prenosi portal BrightSide.

Akutni stres

Akutni stres je najčešći tip. To je reakcija na novi izazov ili događaj. Recimo, možete pogriješiti na poslu, posvađati se s najboljim prijateljem ili imati kompliciran zadatak u školi. Osim toga, možete učiti dijete da vozi bicikl i to će biti akutni stres za vas oboje, ali istovremeno će biti zabavno.

Epizodni akutni stres

Kada se akutni stres često događa, naziva se epizodnim akutnim stresom.

Kad ste cijelo vrijeme zabrinuti zbog sitnica mogu vas nadvladati negativni osjećaji što može dovesti do umora, glavobolje i slabog imunološkog sustava. Zato je važno promijeniti način života i trenirati sami sebe da na neke stvari slabije reagirate i manje se brinete.

Kronični ili toksični stres

Kad se akutni stres ne riješi i traje dugo vremena, polako prelazi u kronični oblik. Korijeni toga mogu biti u nesretnom braku, lošem poslu ili siromaštvu. Ovaj stres je vrlo opasan i toksičan. Može uništiti vaše fizičko i psihičko zdravlje, pa čak i dovesti do raka, srčanih bolesti i pretilosti. 

Istraživanje je pokazalo da kronični stres može povisiti razinu određenih hormona koji narušavaju pamćenje.

Ako ste primijetili da iz dana u dan vaš život postaje sve kompliciraniji, nema potrebe pronalaziti pozitivne strane ovog stresa. Vrijeme je da nešto promijenite u svom životu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara