Omiljena užina mnogih može vam pomoći da živite duže, tvrde stručnjaci

Omiljena užina mnogih može vam pomoći da živite duže, tvrde stručnjaci
Foto: 123RF

ODGOVARAJUĆE vježbe i pravilna prehrana mogu vam pomoći da izbjegnete preranu smrt. Barem ako je vjerovati stručnjacima koji su otkrili koja bi se namirnica trebala nalaziti na vašem svakodnevnom jelovniku.

Štoviše, konzumiranje zdrave, uravnotežene prehrane - koja uključuje najmanje pet porcija voća i povrća tjedno - može smanjiti rizik od rane smrti, navodi NHS. Nadalje, tvrde kako je pronađen "čarobni lijek" koji će pomoći u prevenciji brojnih zdravstvenih tegoba. Riječ je o jogurtu.

Kako prenosi Express.co, upravo vam ta namirnica može pomoći da izbjegnete probleme poput visokog krvnog tlaka, a u konačnici i produžiti vam životni vijek.

"Jogurt je pogodan za crijeva te pomaže u snižavanju krvnog tlaka", tvrde dijetetičarka Juliette i nutricionistica dr. Sarah Brewer.

"Jedenje jogurta pet puta tjedno moglo bi smanjiti rizik od razvoja hipertenzije za čak 20 posto", istaknule su.

On poboljšava snagu vaših kostiju, štiti od dijabetesa i pojačava prirodnu obranu vaših crijeva.

Kako tvrde, redovito konzumiranje jogurta moglo bi smanjiti rizik od osteoporoze za 39 posto kod žena i 52 posto u muškaraca, a također bi moglo smanjiti šanse za razvoj dijabetesa za 22 posto.

"Jogurt je koristan jer je obogaćen probioticima pogodnim za crijeva, kao i proteinima, kalcijem i fosforom", pišu ove dvije stručnjakinje u svojoj knjizi "Eat Better, Live Longer: Understand What Your Body Needs to Stay Healthy ".

Različita istraživanja potvrđuju njihovu teoriju. Naime, ona su pokazala da jogurt može pomoći u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema povezanih sa starenjem, kao što su visoki krvni tlak, osteoporoza i neželjeno dobivanje na težini, a da bi vidjeli promjenu u svom organizmu, dovoljno je dnevno konzumirati svega tri do četiri žlice jogurta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara