Organska hrana je skupa, ali čini se da ima važan učinak na zdravlje

Organska hrana je skupa, ali čini se da ima važan učinak na zdravlje
Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJE je otkrilo razlog zbog kojeg je važno jesti organsko voće i povrće. Francuzi su ispitali učinak organske hrane na 68.946 odraslih osoba i ispostavilo se da su oni koji su češće konzumirali takve namirnice, imali 25 posto manje šanse za razvoj ne-Hodgkinovog limfoma i raka dojke u postmenopauzi.

Istraživanje je trajalo četiri i pol godine, a sudionici su bilježili prehrambene navike i kategorizirali ih ovisno o tome jesu li jeli organske namirnice iz vlastite proizvodnje, meso i ribu, gotovu hranu, slatkiše i drugo.

U razdoblju provođenja istraživanja, rak je dijagnosticiran kod 1340 volontera, a najčešće su u pitanju bili rak dojke, prostate, kože i rak debelog crijeva.

Autori istraživanja navode kako ne mogu dokazati da jedenje organske hrane utječe na smanjenje šanse za razvoj raka, ali je svakako opcija razmotriti uvođenje organskih namirnica u prehranu.

Znanstvenici su istaknuli da je organska hrana mnogima i dalje nedostupna jer je skuplja pa rezultat može biti i dokaz da oni koji konzumiraju takvu hranu općenito bolje vode brigu o cjelokupnom zdravlju jer si to mogu priuštiti.

“Organska hrana možda ima važnu ulogu u smanjenju rizika od raka, ali njena visoka cijena i dalje je zapreka. Ona je i dalje zbog toga pristupačna manjem broju ljudi i visoke cijene su glavna prepreka zbog koje je velik broj osoba ne jede”, stoji u zaključku istraživanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara