Organska hrana: Što se krije pod nazivom?

Organska hrana: Što se krije pod nazivom?
Foto: 123rf

POJAM organski podrazumijeva hranu koja je proizvedena, ili obrađena, bez upotrebe pesticida, umjetnih gnojiva, fungicida, voska ili drugih kemijskih dodataka. 
 

U ne tako davnoj prošlosti brojna je hrana bila obilježena kao organska iako nije bila bez kemijskih dodataka, odnosno kemikalija. 
 

1993. godine na snagu su stupili strogo utvrđeni standardi vezani uz proizvodnju i obradu hrane te je bilo određeno kako hrana mora zadovoljavati strogo postavljene kriterije kako bi mogla biti obilježena kao organska.
 
Imanje na kojemu se proizvodi organska hrana mora biti nadzirano od strane državnih ili privatnih inspektora kako bi inspektori utvrdili da proizvodnja i/ili prerada doista udovoljava postavljenim standardima.
 
Označena se organska hrana dostavlja distributerima te trgovcima, a sve s ciljem kako bi bila prisutna i na našim kuhinjskim stolovima. 
 

Važna napomena
 
 
Organska hrana ne predstavlja hranu koja je u potpunosti bez kemikalija iz razloga što do kemijskog zagađenja može doći na razne načine.

Tako, na primjer, vjetar može prenijeti pesticide s jednog polja na drugo.

Dakle, 100 % - tna zaštita gotovo da nikada nije moguća, međutim, organska hrana je hrana koja sadrži daleko manje kemikalija u odnosu na hranu koja ne posjeduje navedeni naziv.

Možemo zaključiti kako je nešto viša cijena organske hrane, u odnosu na ostalu hranu koja se nalazi na policama trgovinama, opravdana.  
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara