Ovih 5 namirnica moćni su saveznici u borbi protiv dijabetesa, tvrde dijetetičari

NE POSTOJI čarobni lijek za dijabetes, ali možemo poduzeti mjere za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, tvrde dijetetičari. Kako prenosi Eating Well, velik dio našeg rizika je genetski, ali čimbenici načina života poput tjelovježbe i zdrave prehrane također mogu smanjiti rizik. Dakle, što se točno smatra zdravom prehranom za prevenciju dijabetesa? Evo pet namirnica koje bismo trebali jesti svaki dan da smanjimo rizik od dijabetesa.
Orašasti plodovi
Konstantno povišen šećer u krvi jedan je od čimbenika rizika za dijabetes, a kako bismo ga snizili, dijetetičari preporučuju orašaste plodove bogate proteinima i mastima. Osim toga što su zasitni i sprječavaju prejedanje, orašasti plodovi sadrže mnogo višestruko nezasićenih masnoća koje se povezuju s usporavanjem razvoja dijabetesa tipa 2.
Zobena kaša
Zobena kaša idealan je obrok za smanjenje rizika od dijabetesa, a usput je ukusan i vrlo zasitan. Nedavna studija pokazala je da su ljudi koji su jeli mnogo vlakana, točnije više od 26 grama dnevno, imali manje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2 za 18 posto, u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od 19 grama dnevno. Vlakna kojima je bogata zobena kaša pomažu u održavanju šećera u krvi stabilnim, što nam može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa.
Voće bogato vlaknima
Osim što nam osigurava obilje vitamina i minerala, svakodnevna konzumacija voća također dokazano smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Budući da je poznato da prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od dijabetesa, dijetetičari tvrde da bismo se trebali usredotočiti na voće koje je bogato vlaknima, poput jabuka, bobičastog voća i citrusa.
Povrće iz porodice kupusnjača
Iako bi sve povrće trebalo imati mjesto u našoj prehrani, stručnjaci savjetuju kako je najvažnije usredotočiti se na zeleno povrće i povrće bez škroba kada je riječ o prevenciji dijabetesa. Povrće iz porodice kupusnjača poput brokule, kelja i prokulica opskrbljuju naše tijelo vitaminima i mineralima kako bi ono radilo kako treba, a također su bogati izvor vlakana. Osim vlakana, ovo povrće također sadrži sulforafan, protuupalni spoj koji štiti od oštećenja krvnih žila povezanih s dijabetesom i pomaže u kontroli šećera u krvi.
Mahunarke
Od slanutka pa sve do leće, mahunarke su izvrsne za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Ne samo da su prepune vlakana koja će nam pomoći stabilizirati šećer u krvi, već su i bogate proteinima koji će nas držati sitima dulje vrijeme i spriječiti nas da grickamo nezdrave grickalice kako bismo izbjegli naglo debljanje, što je ujedno jedan od najvećih faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.
