Pohranjivanje povrća i voća u plastične vrećice je velika pogreška. Evo zašto

VIŠE puta smo napravili pogrešku i spremili povrće ili voće u plastičnoj vrećici u hladnjak. To je najgora ambalaža ako želimo da naša hrana duže ostane svježa. Plastika uzrokuje brže kvarenje i gubitak hranjivih tvari. Naime, ona ne dopušta cirkuliranje zraka. Zato nastaje vlažno okruženje koje je pogodno za razmnožavanje mikroorganizama poput plijesni.
Stručnjaci zato savjetuju da povrće i voće u hladnjaku pohranjujemo u staklenim posudama ili papirnatima salvetama. Ovisno o vrsti povrća i voća, ono može u hladnjaku stajati od tri dana, što je slučaj sa zrelim breskvama, do četiri tjedna, kada su u pitanju jabuke ili mrkva.
Prije konzumacije svježe voće i povrće treba oprati hladnom vodom kako bi se isprali zemlja, mikrobi i pesticidi. Zemlju je ponekad moguće vidjeti na povrću, ali mikrobiološki patogeni, poput E. coli, salmonele i mikroba koji uzrokuju norovirus, nisu vidljivi golim okom.
Sigurnost proizvoda ne odnosi se samo na pranje
Osim pranja proizvoda, postoje i drugi važni savjeti za čuvanje voća i povrća. Prvo, odaberite proizvode koji nemaju oštećenja. Također, u hladnjaku držite voće i povrće podalje od hrane poput sirovog mesa, peradi i plodova mora. Kad pripremate hranu, obavezno koristite zasebnu dasku za rezanje povrća i voća.
