Savjeti dermatologinje za njegu opeklina od sunca

Savjeti dermatologinje za njegu opeklina od sunca
Foto: 123RF

SVI znaju koliko su važne kreme za zaštitu od sunca, ali ponekad se koža ipak zacrveni usprkos svim naporima. Dermatologinja Heather Rogers ima nekoliko savjeta za takve neugodne situacije.

1. Riješite se boli

Opekotine, ovisno o tome koliko su jake, mogu itekako boljeti. Osim što možete popiti nešto protiv bolova ili se okupati u mlakoj vodi, dr. Rogers savjetuje stavljati hladne, mokre obloge na crvene dijelove kože nekoliko puta dnevno.

“Neka ne budu prehladni, ni pretopli. Kada je koža opečena, nema toliku sposobnost kontrolirati temperaturu”, kaže.

2. Hidratizirajte kožu

Nanesite pravovremeno hidratantnu kremu.

“Kremu trebate namazati dok je koža još vlažna kako bi kapljice vode ostale ispod i pomogle bržem zacjeljivanju”, poručuje dr. Rogers.

3. Važna je i hidratacija iznutra

Kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i prevenirali dehidraciju, popijte osam do deset čaša vode na dan, a izbacite kavu i alkohol.

4. Ne bušite mjehure

Nakon nekog vremena će se stvoriti mjehuri, no nemojte ih bušiti.

“Mjehuri su prirodni zavoji ispod kojih se koža liječi, pa pustite da se sami otvore”, napominje dr. Rogers i dodaje: “Opekotine nakon kojih se pojavljuju mjehuri udvostručuju rizik za razvoj raka kože kasnije u životu, pa redovito posjećujte dermatologa i vodite brigu o svojoj koži.”

5. Klonite se sunca

Ponekad je teško odoljeti, posebno ako ste na odmoru, ali važno je kloniti se sunca.

“Opečena koža osjetljiva je na štetne UV zrake, pa izlazite sa šeširom na glavi i odjećom koja će spriječiti da vam koža bude direktno izložena suncu”, upozorava dr. Rogers.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara