Šest jednostavnih koraka vas dijeli do ravnijeg trbuha
NADUTOST može biti prilično demotivirajuća, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Žene zabrinjava jer, osim što im zbog toga omiljena ljetna haljina ne stoji kao salivena, može uzrokovati bol, grčeve i vjetrove.
Jedna od sedam osoba redovito pati od probavnih tegoba, a ljudi se najčešće žale na sindrom iritabilnog crijeva, pokazala su istraživanja.
Iako učestala nadutost može ukazivati na neki ozbiljniji zdravstveni problem, uglavnom je rezultat prehrane.
Stručnjaci sa Sveučilišta u Barceloni tvrde da ono što jedemo ima velik utjecaj na to kako izgledamo pa su sastavili popis šest jednostavnih promjena koje vas dijele do ravnijeg trbuha.
Izbjegavajte gazirana pića i žvakaće gume
Gazirana pića napuhuju želudac. Smanjite njihov unos ili ih potpuno izbacite iz prehrane.
Također, kad žvačete kaugumu, gutate zrak koji dolazi u vaš želudac i uzrokuje nadutost.
Pripazite na mahunarke
Mahunarke su odličan izvor proteina, ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala. No, takve namirnice mogu biti vaš najveći neprijatelj ako se borite s nadutošću, prenosi britanski Mirror.
Prema jednom francuskom istraživanju, grah je najbolje namakati u vodi neko vrijeme prije nego što ga skuhate, a liječnici preporučuju da ne pretjerujete s količinama i uvodite mahunarke postepeno u prehranu kako ne biste iskusili još neke neugodne simptome koje mogu uzrokovati poput grčeva i proljeva.
Pijte svježi čaj od đumbira
Đumbir je odličan saveznik u borbi s probavnim smetnjama i ima protuupalno djelovanje pa se već stoljećima koristi za ublažavanje nadutosti i grčeva.
Prirodno stimulira probavne enzime u tijelu i štiti sluznicu želuca.
Kuhajte luk i češnjak
Luk i češnjak također mogu uzrokovati probavne probleme, ali kada se te namirnice kuhaju, navodno smanjuju nadimanje.
Još neke namirnice koje možda trebate izbjegavati ako vas muči nadutost su brokula, prokulice i cvjetača.
Isključite alergije na hranu
Alergije na hranu i intolerancija mogu dovesti do neugodnih plinova i pretvoriti vaš želudac u tempiranu bombu. Najčešći krivci za to su gluten, mliječni proizvodi i sezam. Počnite voditi dnevnik prehrane kako biste se uvjerili da to nisu okidači za vaše probleme.
S liječnikom se možete posavjetovati o alergološkom testiranju koje će dati odgovor na vaše sumnje.
Jedite manje obroke
Ovo je jednostavan, ali efikasan savjet.
Umjesto da jedete tri obroka u danu, podijelite ih na pet do šest manjih. To će vam pomoći regulirati šećer u krvi, osjećate ćete se lakše tijekom dana i imati ravniji trbuh.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati