Šest pogrešaka u prehrani koje mogu biti okidač jakih glavobolja i migrena

Šest pogrešaka u prehrani koje mogu biti okidač jakih glavobolja i migrena
Foto: 123RF

IAKO je točan uzrok migrena još uvijek nepoznat, stručnjaci se slažu da snažne glavobolje mogu biti izazvane lijekom koji uzimate, naglim promjenama u endokrinom sustavu i nedostatkom sna. Između ostalog, vaše prehrambene navike također utječu na tijelo.

Prema studijama, oko deset posto ljudi pati od migrena koje su potaknute pogreškama u njihovoj prehrani, prenosi portal BrightSide.

1. Zreli sir

Sir koji prolazi kroz proces zrenja može biti okidač za migrene kod mnogo ljude jer je bogat tiraminom. Tiramin dolazi iz aminokiseline tirozina i obično se stvara u namirnicama koje su pokvarene, kisele, dimljene, fermentirane ili marinirane.

Zreli sirevi uključuju cheddar, feta, plavi (plemenita plijesan), brie, parmezan, gouda, gruyere, švicarski i muenster.

Svježi sirevi ne sadrže puno tiramina i mogu ih biti sigurni za jelo, čak i ako ponekad imate napadaje migrene.

Mozzarella može ili ne mora biti zrela pa prije kupovine dvaput provjerite naljepnicu.

2. Agrumi

Agrumi sadrže puno kiseline koja može utjecati na razinu pH u krvi i povećava vaše šanse da imate glavobolju. Neka istraživanja pokazuju da je oko 11 posto ljudi koji boluju od glavobolje izjavilo da su agrumi njihov pokretač migrene.

Osim toga, ovo voće sadrži tiramin i histamin koji također mogu utjecati na vaše zdravlje ako ste na njih netolerantni.

3. Hladna hrana

Ako ste navikli jesti sladoled ili brzo piti hladna pića kad se pregrijete od vježbanja ili visokih temperatura, može vam se javiti glavobolja koja obično traje negdje od 25 ili 60 sekundi do jedne ili dvije minute.

4. Gluten

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam i tritikale. Ove žitarice, kao i proizvodi napravljeni od njih, kod ljudi koji ne podnose gluten mogu izazvati migrene.

5. Aditivi u hrani

Dodatne kemikalije u hrani obično nemaju prehrambene vrijednosti i mogu imati negativne učinke na vaše zdravlje. Stoga, ako često imate glavobolje, pokušajte se držati podalje od sljedećih aditiva:

6. Alkohol

Većina ljudi zna da crno vino može uzrokovati migrene, ali studije pokazuju da i druga alkoholna pića poput piva, pjenušca i nekih jakih alkoholnih pića mogu biti uzrok glavobolje.

Kako izbjeći migrenu

Vaše prehrambene navike igraju veliku ulogu u statusu vašeg zdravlja. Ako želite držati napadaje migrene pod kontrolom, pokušajte slijediti ova jednostavna pravila:

Ostanite hidrirani

Dehidracijske glavobolje mogu se pojaviti nakon jakog znojenja ili zbog proljeva i/ili povraćanja. Mogu se pojaviti zajedno sa simptomima kao što su vrtoglavica, umor i brzi otkucaji srca.

Ne zaboravite piti najmanje osam čaša vode na dan kako biste bili sigurni da vaše tijelo ispravno radi.

Ne preskačite obroke

Umjesto toga, možete jesti male obroke pet-šest puta dnevno jer ćete tako spriječiti da dobijete glavobolju jer ste gladni.

Uzimajte vitamine i minerale. Mali unos folne kiseline, magnezija, željeza, bakra, vitamina D, B2, B6 i B12 može dovesti do jakih glavobolja. Ali prije uzimanja dodataka prehrani se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Jedite više voća, povrća i mahunarki. One sadrže prirodne estrogene koji neutraliziraju negativne učinke estrogena koje naše tijelo stvara.

Posebno je korisno za žene koje pate od migrena tijekom menstruacije.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara